Foto: LETA

"Covid-19" ierobežošanai vairākas valstis Eiropā – īpaši Polija, Čehija, Slovākija, Dānija un Ukraina – nosaka pārvietošanās ierobežojumus, tai skaitā robežu slēgšanu. Ar nopietniem pārvietošanās ierobežojumiem var saskarties arī tie, kuriem jāšķērso minētās valstis, brīdina Ārlietu ministrijā.

Ukrainas prezidents Vlodimirs Zelenskis ir izdevis rīkojumu, kas paredz no 16. marta pulksten 00.01 uz divām nedēļām visiem ārvalstniekiem liegt ieceļot Ukrainā ar lidmašīnu, vilcienu vai automašīnu. Ārlietu ministrija aicina personas, kas pašlaik atrodas Ukrainā, iespēju robežās izceļot no valsts minētajā laika periodā.

Pašreiz noteiktie ierobežojumi Eiropas valstīs neskar kravu pārvadājumus.

Ja ceļotāji neatgriezīsies Latvijā, pastāv risks nonākt karantīnas zonā, vai arī var nākties ievērot 14 dienu karantīnas nosacījumus ārvalstī. Ārlietu ministrija aicina sekot līdzi vietējo iestāžu informācijai. Pēc atgriešanās Latvijā ir jāievēro piesardzības pasākumi.

Plašāka informācija ir pieejama Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta "Facebook" kontā un pa tālruni +371 26337711.

Vienlaikus ministrija atgādina, ka kopš 12. marta iedzīvotāji ir aicināti neceļot ārpus Latvijas, izņemot ārkārtas gadījumus un gadījumus, kad personai no Latvijas jāatgriežas savā mītnes valstī.

Ja iedzīvotajiem ir nepieciešama konsulārā palīdzība, jāzvana uz Konsulārā departamenta diennakts tālruni ārkārtas situācijām: +371 26337711 vai jāraksta e-pasts uz palidziba@mfa.gov.lv.

Ar valstu piemērotajiem ieceļošanas ierobežojumiem var iepazīties šeit.

Ārlietu ministrija norāda, ka ievērojot ārkārtējo situāciju Latvijā un koronavīrusa pandēmiju ierobežojošos pasākumus ārvalstīs, Latvijas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības no 16. marta līdz 14. aprīlim turpinās nodrošināt konsulāro palīdzību ārkārtas situācijās.

Vienlaikus nenotiks plānveida apmeklētāju pieņemšana klātienē. Vīzu pieteikumi tiks pieņemti tikai ārpakalpojumu birojos, izņemot gadījumus, kas saistīti ar valsts interesēm vai humāniem iemesliem. Pieteikumi uzturēšanās atļauju saņemšanai Latvijā netiks pieņemti.

Šo izmaiņu mērķis ir ievērot piesardzības pasākumus un iespējami nepieļaut infekcijas izplatīšanos. Arī turpmāk tiek nodrošināta pārstāvniecību darba nepārtrauktība, kā arī iespēja sazināties ar pārstāvniecībām pa telefonu, e-pastu vai pastu.

Latvijas valstspiederīgie ir aicināti ievērot vietējo varasiestāžu norādījumus, kas vērsti uz pandēmijas ierobežošanu, un izturēties atbildīgi pret savu un līdzcilvēku veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!