Ārlietu ministrija (ĀM) par nākamo Latvijas vēstnieku ASV iesaka nozīmēt ĀM pašreizējo valsts sekretāra vietnieku Aivi Roni. Tā ziņo laikraksts “Diena”.
Saeimas Ārlietu komisijas deputāti, kuru lēmumam par vēstnieka kandidatūrām ir rekomendējošs raksturs, vēl nepauž skaidru nostāju, vai atbalstīs A. Roni vēstnieka amatam. Latvijas vēstniekus ieceļ Valsts prezidents, pamatojoties uz ĀM ieteikumu un Ārlietu komisijas rekomendējošo lēmumu.

Ārlietu ministrs Indulis Bērziņš otrdien “Dienai” teica, ka A. Roņa kandidatūra izvirzīta pēc sarunām ar Valsts prezidenti, Ministru prezidentu un diskusijām Nacionālās drošības padomē. Ārlietu ministrs A. Roni raksturoja kā pieredzējušu ĀM darbinieku, kurš ir nerezidējošs vēstnieks Turcijā un “Fulbraita stipendijas ietvaros pašlaik ASV apgūst papildu zināšanas”.

A. Ronis beidzis LU Vēstures un filozofijas fakultāti, pirms ĀM strādājis Latvijas televīzijā.

“Diena” stāsta, ka vairums Ārlietu komisijas deputātu, atzīstot A. Roni par vienu no spējīgākajiem un apdāvinātākajiem ĀM darbiniekiem, par viņa mīnusu sliecas uzskatīt jaunību (dzimis 1968. gadā) vai to, ka viņš nav politiska persona.

Pašreizējais Latvijas vēstnieks ASV Ojārs Kalniņš, kurš iecelts par Latvijas institūta direktoru, atgriežas Latvijā gada nogalē. O. Kalniņš vēstnieka amatā bija kopš 1993. gada un Vašingtonā tiek vērtēts kā viens no veiksmīgākajiem ārvalstu vēstniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!