Foto: F64

Ārlietu ministrija (ĀM) pauž neizpratni par Kopenhāgenas apgabaltiesas lēmumu, ar ko tā patur apcietinājumā Kristīni Misāni pretēji iepriekšējā tiesu instancē lemtajam par viņas atbrīvošanu, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

ES pilsone atrodas ieslodzījumā Dānijā kopš 2018. gada 9. decembra, bet Dānijas likumi nosaka, ka persona ir atbrīvojama, ja izdošana nav notikusi 30 dienu laikā. Šāda situācija atkārtojas jau otro reizi, paziņojumā uzsver ministrija.

Ņemot vērā līdzšinējos Latvijas diplomātiskos un politiskos centienus pārliecināt Dāniju neizdot ES pilsoni DĀR, Ārlietu ministrija izskata visus iespējamos starpvalstu sadarbības un strīdu risināšanas mehānismus, lai panāktu mūsu pilsones neizdošanu un novērstu šādu situāciju rašanos nākotnē.

Arī gadījumā, ja Kristīne Misāne tiek izdota DĀR, Latvija nodrošinās konsulāro palīdzību ar citas ES valsts pārstāvniecības DĀR starpniecību.

Foto: F64

Tāpat tiek gatavota Ārlietu ministrijas pārstāvju vizīte DĀR vistuvākajā laikā.

Jau vēstīts, ka Dānijas tiesa piektdien, 14. februārī, lēmusi neatbrīvot apcietinājumā esošo Kristīni Misāni, kura DĀR tiek vainota sava bērna nolaupīšanā, portālam "Delfi" apstiprināja Misānes pārstāvji.

Kā liecina portāla "lsm.lv" vēstītais, tiesas sēdē advokāts iesniedzis jaunus pierādījumus, lai Misāne netiktu izdota DĀR, bet prokurors norādījis, ka Misāne ļoti vēlu nākusi klajā ar jauniem pierādījumiem un ļaunprātīgi novilcinājusi tiesu. Prokurors prasīja, lai Misāne pēc iespējas ātrāk, 20. februārī, tiktu izdota DĀR.

Tā kā Misāne protestā sāka bada streiku, bija jāpārbauda, vai viņas veselības stāvoklis ir tāds, ka sievieti var pārvietot, ziņo "lsm.lv". Dānijas cietuma ārsts apliecinājis, ka Misānei veselības problēmas nav radušās un viņa var tikt nogādāta DĀR.

Jau ziņots, ka, baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēma meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki.

2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu un tagad DĀR sievietei draud 15 gadus ilgs cietumsods.

Dānijas tiesa iepriekš nolēma aizturēto Misāni paturēt apcietinājumā. Šāds lēmums tika pieņemts, lai arī DĀR nebija viņu pārņēmusi iepriekš noteiktajā 30 dienu termiņā. Sievietes pārstāvji iepriekš apgalvoja, ka tiesa sākotnēji nolēma Misāni atbrīvot, taču Dānijas prokuratūra nekavējoties cēla pretprasību.

"Delfi" jau ziņoja, kamēr Latvija un Dānija cenšas atrisināt jautājumu par Misānes izdošanu, abas iesaistītās strīdus puses – bērna tēvs un māte – aktīvi strādā sabiedrisko attiecību jomā. Proti, to pārstāvji un aizstāvji rīko akcijas un izplata video, katrs cenšoties pārliecināt par savu taisnību.

8. februārī Misāne apcietinājuma vietā sāka badastreiku. Tā mērķis bija pievērst uzmanību ES pilsoņu tiesībām, kas aizliedz izdošanu uz trešajām pasaules valstīm.

Situācijas atrisināšanā aktīvi iesaistījusies arī Latvijas Ārlietu ministrija, kas iepriekš pat uzaicināja Dānijas vēstnieku, lai veiktu demaršu saistībā ar plānoto Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikas Republikai, pirms ir pabeigtas visas tiesiskās procedūras. Savukārt partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas deputāts Mārtiņš Bondars trešdien nosūtīja vēstuli ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (JV), aicinot izvērtēt iespēju liegt Dānijas vēstniekam Flemmingam Stenderam turpināt darbu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!