Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) Eiropas Parlamenta (EP) deputāta Andreja Mamikina plānoto tikšanos ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu sauc par nepieņemamu.

Ārlietu ministrs savā sociālās vietnes "Facebook" profilā ievietojis fotoattēlu ar 7. martā Rinkēvičam adresētu Mamikina vēstuli, kurā EP deputāts informē, ka tuvākajā laikā plāno tikties ar Asadu un, lai "pilnīgāk izskaidrotu Sīrijas valdībai Latvijas politisko nostāju, lūdzu atsūtīt man Jūsu oficiālo portretu".

Tajā pašā dienā Rinkēvičs nosūtījis atbildi Mamikinam, norādot, ka ārlietu ministra oficiālais portrets ir pieejams Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Vienlaikus ministrs vērš uzmanību, ka Latvijas skatījumā Sīrijas režīma pārstāvji ir saucami pie atbildības Starptautiskajā krimināltiesā par tā pastrādātājiem noziegumiem pret civiliedzīvotājiem.

"Jebkāda veida kontakti, tostarp EP deputātu tikšanās ar Asadu ir uzskatāmi par atbalstu Sīrijas režīma darbībām. Tas nav pieņemami," vēstulē Mamikinam atzīst ārlietu ministrs.

Mamikina birojā sacīja, ka pagaidām plašāka informācija par Mamikina tikšanos ar Sīrijas prezidentu netiks sniegta.

Jau vēstīts, ka Mamikins kopā ar vēl diviem EP deputātiem, kā arī Krievijas parlamenta augšpalātas deputātiem 2016. gada decembrī Damaskā tikušies ar Sīrijas prezidentu Asadu, informēja Krievijas parlamenta augšpalātas Federācijas padomes preses dienests.

Tas vēsta, ka kopā ar Mamikinu Sīrijā ieradušies EP deputāti Jana Toma no Igaunijas un Stefano Maullu no Itālijas. Savukārt no Krievijas parlamenta augšpalātas delegācijā ir Federācijas padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs, kā arī viņa vietnieki Andrejs Kļimovs un Zijads Sabsabi.

Tikšanās laikā EP un Krievijas deputāti ar Asadu pārrunājuši situāciju Sīrijā saistībā ar panākto vienošanos par ugunspārtraukšanu no 30. decembra, teikts Federācijas padomes preses dienesta paziņojumā.

EP un Krievijas deputāti tikušies arī ar Sīrijas parlamenta spīkeri Hadiji Abasu un parlamenta frakciju vadītājiem, kā arī apmeklējuši pārvietoto personu centru Damaskā un Krievijas gaisa spēku bāzi Hmeimimā, ziņo Federācijas padomes preses dienests.

Jau vēstīts, ka jūlijā Sīriju apmeklēja un ar Asadu tikās Latvijas eiroparlamentāriete Ždanoka no Zaļo/Eiropas Brīvo apvienības kopā ar vēl diviem EP deputātiem, tostarp Tomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!