Foto: LETA

Operatīvās vadības grupa, kuras vadītājs ir Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, saskaņā ar valdības uzdevumu gatavo priekšlikumus par iespējamo nebūtisku iemeslu ceļošanas ierobežošanu, pavēstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš uzsvēra, ka patlaban par šo jautājumu politiskas diskusijas nenotiek un nebūtisku iemeslu ceļošanas ierobežojumi būtu jāskata kopējo noteikumu kontekstā. Ministrs vērsa uzmanību, ka, ieceļojot Latvijā, ir obligāta prasība uzrādīt 72 stundu laikā veiktu negatīvu Covid-19 testu.

"Citas valstis tikai tagad noteikušās šādu prasību, kas pie mums jau ir spēkā kādu laiku. Tāpat gribu atgādināt, ka, ieceļojot Latvijā, obligāta ir prasība, ievērot desmit dienu pašizolāciju. Turklāt Ārlietu ministrija vienmēr ir paudusi aicinājumu valstspiederīgajiem neceļot," sacīja ārlietu ministrs.

Jautāts, vai patlaban noris sarunas par ceļošanas ierobežojumiem ar Lietuvu un Igauniju, Rinkēvičs atbildēja noraidoši. Viņš norādīja, ka pagaidām šādas sarunas nav nepieciešamas, jo katra valsts maksimāli cenšas ierobežot jebkāda veida ceļošanu.

"Apstākļos, kad spēkā ir prasība par negatīvu Covid-19 testu un desmit dienu pašizolācija, kāda būtu šo sarunu ar Lietuvu un Igauniju pievienotā vērtība? Vēlreiz uzsveru, ka mēs aicinām cilvēkus neceļot. Tāpat cilvēkiem bez pamatota iemesla nevajadzētu ceļot arī pa Latviju," akcentēja ministrs, norādot, ka tas ir nepieciešams, lai samazinātu cilvēku savstarpējos kontaktus.

Viņš atzīmēja, ka arī Lietuvā un Igaunijā ir noteikti strikti ierobežojumi, kas niansēs mazliet atšķiras no Latvijā noteiktajiem, bet tuvākajā laikā pārrunas ar abām kaimiņvalstīm par kopīgiem ierobežojumiem neesot nepieciešamas.

Runājot par to, kad ieceļošanas ierobežojumi varētu tikt mīkstināti un varētu atgriezties pie tā dēvētā "Baltijas burbuļa", ārlietu ministrs sacīja, ka par to varēs runāt tad, kad šādus lēmumus ļaus pieņemt epidemioloģiskā situācija, kas ir saistīti gan ar vakcināciju, gan ar citiem pasākumiem, kas noteikti Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Tāpat ministrs norādīja, ka Eiropas Komisija rekomendējusi dalībvalstīm noteikt līdzīgu politiku, kāda Latvijā jau darbojas. Apsverami varētu būt nebūtisku iemeslu ceļošanas ierobežojumi, atzīmēja Rinkēvičs, piebilstot, ka plašāk par to ir pāragri runāt, kamēr eksperti pie šī jautājuma vēl strādā, tomēr, kad priekšlikumi būs sagatavoti, tie tiks valdībā apspriesti.

"Šādi ierobežojumi ir noteikti vairākās valstīs un tas ir apsverams. Tomēr skaidrs ir arī tas, ka ceļošana jau pašlaik ir dramatiski ierobežota un samazinās. Man ir grūti iedomāties, ka kāds cilvēks tiešām ir gatavs sevi un savus tuvos pakļaut riskam, lai dotos kādā tūrisma braucienā, nevis kādu laiku uzturēties Latvijā," sacīja Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs akcentēja, ka ir arī nepieciešami ceļojumi, piemēram, tādi, kas saistīti ar darbu vai kādiem ārkārtas apstākļiem - bēres, tuvinieka saslimšana, situācijas, kas saistītas ar bērnu aprūpi, un citi.

Rinkēvičs pavēstīja, ka savstarpējai ceļošanai Baltijas valstīs šāda veida koordinācija nav nepieciešama, jo spēkā ir diezgan stingras gan valstu, gan arī Eiropas rekomendācijas.

"Vēl paliek jautājums par nebūtisko ceļošanu, par ko valstu valdības var lemt individuāli, un Latvijā tas varētu notikt, uzklausot ekspertu grupas apsvērumus par efektivitāti un veidiem, kā to nodrošināt. Pašlaik tas ir ekspertu ziņā, un, manuprāt, ministriem nevajadzētu runāt pirms laika, kamēr eksperti nav iepazīstinājuši ar saviem priekšlikumiem," atzīmēja ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!