Foto: LETA

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) nepieciešamības gadījumā ir gatavi sniegt palīdzību bērnam, kurš aizvadītajā nedēļas nogalē tika pamatīgi nobiedēts mācību šaušanā, kas Rīgas centrā notika mācību "Namejs 2021" laikā.

Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis ticies ar sievieti, kura redzama video no NBS militāro mācību "Namejs 2021" aktīvās fāzes Rīgā, kas informatīvajā telpā izraisījis plašu rezonansi un diskusijas ne tikai Latvijas, bet arī Krievijas plašsaziņas līdzekļos, informēja NBS komandiera preses virsniece Sandra Brāle.

Tikšanas laikā sieviete apliecinājusi, ka tuvākajā laikā vērsīsies DVI ar rakstisku iesniegumu, jo uzskata, ka ir pārkāptas tiesības uz personas datu aizsardzību, publicējot konkrēto video. Sieviete esot mēģinājusi sazināties ar video autoru, lai video tiktu izdzēsts, bet atbildi neesot saņēmusi.

NBS esot gatava sniegt ģimenei nepieciešamo atbalstu šī jautājuma izskatīšanā ciešā sadarbībā ar inspekciju, un citos iespējamajos jautājumos, piemēram, saistībā ar šāviena trokšņa iespējamo ietekmi uz bērna veselību.

NBS ir svarīga gan iedzīvotāju, gan mācību dalībnieku drošība un veselība, tāpēc Bruņotie spēki ir izvērtējuši konkrēto gadījumu, ņemot vērā apstākli, ka konkrētajā situācijā sieviete bija ceļā uz savu dzīvesvietu, uz kuru nebija iespējams izvēlēties citus mācību norises vietas apiešanas ceļus, par ko tika informēti arī mācību dalībnieki, attiecīgi izdarot secinājumus, lai turpmāk militārajās mācībās pilsētvidē preventīvi novērstu šādas situācijas, teikts armijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka militāro mācību "Namejs" aktīvā fāze līdz 3. oktobrim norisinās ne tikai Ādažu poligonā un reģionālajos poligonos, bet arī Rīgā un piegulošajos novados, kā arī Jelgavā, Kuldīgā, Dobelē, Ventspilī, Aizkrauklē, Jēkabpilī, Preiļos, Daugavpilī, Rēzeknē un citās pilsētās. Jau ziņots, ka militāro mācību laikā militārās tehnikas un personāla pārvietošanās ir iespējama jebkurā vietā Latvijas teritorijā.

Militārajās mācībās "Namejs 2021" piedalās aptuveni 9300 dalībnieku, tostarp Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīri, zemessargi, rezerves karavīri, tostarp Latvijas pilsoņi, kas apgūst rezervistu militārās apmācības kursu, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls - Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ieslodzījumu vietu pārvaldes darbinieki.

Militāro mācību uzdevumi tiek veikti uz iepriekš saskaņotiem valstij un pašvaldībām, kā arī juridiskām un privātām personām piederošas zemes īpašumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!