Latvijas armijas vajadzībām Anglijā iegādātajiem kāpurķēžu bruņutransportieriem CVRT (Combat Vehicle Reconnaissance Tracked) munīciju ražos Latvijā, trešdien raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

(Precizēts 22.12.2017: Aizsardzības Ministrija medijiem norāda, ka minēto munīciju joprojām ražo šo pašu bruņumašīnu ražotājs "BAE Systems".

Uz jautājumu, kāds uzņēmums ražos munīciju, ministrs sacīja, ka tuvākajā laikā par šo faktu būs informācija, bet patlaban viņš sīkāk neko nevarot komentēt, jo "vēl nav viss parakstīts".

Vienlaikus viņš gan apstiprināja, ka ir atrasts viens ražotājs no Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas.

Papildus ministrs norādīja, ka viņa vēlme ir, lai arī bruņumašīnu remontu varētu veikt kāds uzņēmums Latvijā.

Vēl, runājot par tehnikas iegādi, Bergmanis sacīja, ka Latvija iegādāsies jaunus helikopterus. Patlaban gan nav zināms, cik helikopterus Latvija varēs pirkt – tas būšot atkarīgs no viena helikoptera izmaksām. Ministrs sacīja, ka šobrīd Aizsardzības ministrija tuvojas izpētes beigām, bet jau tagad zināms, ka tas nebūs lēts prieks.

"Varu sameloties, bet jauns helikopters maksā ap 20 miljoniem eiro," sacīja ministrs. Uz jautājumu, cik helikopterus Latvija plāno iegādāties, viņš atbildēja, sakot, ka tik, cik finanses atļaus.

Papildus jāņem vērā, ka līdz ar helikopteru iegādi būs nepieciešams sagatavot arī cilvēkus, piemēram, pilotus un borta inženierus.

Patlaban Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīcībā esošie helikopteri ir novecojuši un tāpēc to uzturēšana izmaksā dārgi.

Jaunajiem helikopteriem vajadzēs pildīt gan civilo, gan kaujas funkciju. NBS helikopteriem ir jāpiedalās arī meklēšanas un glābšanas operācijās, piemēram, meklēšanā virs jūras.

Jau ziņots, ka 2014. gada augustā Ministru kabinets apstiprināja līguma projektu ar Lielbritāniju par 123 kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi 48,1 miljonu eiro vērtībā. Līgums par mazlietotu un atjaunotu bruņoto kāpurķēžu tehnikas iegādi savukārt tika parakstīts 2014. gada 4. septembrī.

Mehanizētas vienības izveidei paredzētos CVRT Nacionālie bruņotie spēki saņems laika posmā no 2016. gada līdz 2020. gadam. Tehnikas piegāde notiek pakāpeniski, un līdz ar tehnikas piegādi sākta arī tās ieviešana ekspluatācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!