Foto: DELFI

Nacionālo bruņoto spēku rīcībā nav informācijas par kāda augsta ranga virsnieka iespējamo vardarbību pret savu bijušo dzīvesbiedri, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Šonedēļ Latvijas televīzijas (LTV) Ziņu dienests sadarbībā ar pētnieciskās žurnālistikas centru "Re:Baltica" pievērsies tēmai par vardarbību ģimenēs Latvijā un tam, kāpēc joprojām sabiedrībā pret šo likumpārkāpumu ir tik augsta tolerance. LTV jau iepriekš ģimenes vardarbības kontekstā uzklausījusi stāstus no sievietēm, kuru vīri ir Nacionālo bruņoto spēku virsnieki.

Tagad LTV kāda sieviete atrakstījusi, ka viņas nu jau bijušais vīrs "ir ļoti augsta ranga virsnieks, laikam tādēļ visatļautība un varas izrādīšana notika arī ģimenē". Sieviete nav minējusi virsnieka amatu, tāpat nav skaidrs, vai viņa vērsusies Valsts policijā un vai tā veikusi izmeklēšanu.

Apprecoties agrā jaunībā un gaidot pirmo bērnu, sievietes vīrs aizbraucis uz Afganistānu, mājās atgriežoties brīdī, kad meitai jau bijuši vairāki mēneši.

Kopdzīves laikā, saskaņā ar sievietes stāstīto LTV, viņa piedzīvojusi vairākas vardarbības epizodes - viņa tikusi grūstīta un sista. Vēlāk piedzimstot dēlam, sieviete nolēmusi šķirties no vīra, taču par šķērsli kļuvusi laulības laikā kopīgi iegādātā māja. Sieviete uzskatīja, ka puse tās pienākas viņai.

Saskaņā ar sievietes klāstīto, kādā dienā vīrietis ieradies kopīgajā mājoklī, stipri dzēris un atkārtoti sitis sievieti pa vēderu. Sieviete izsaukusi policiju, un vīrietis aizbēga. Policija mudināja sievieti rakstīt iesniegumu un veikt ekspertīzi par miesas bojājumiem, taču sieviete sākotnēji norādījusi, ka neesot jēgas, jo vīrietis protot sist tā, lai neko neredzētu. Jau toreiz policijas pārstāvji viņai sacījuši, ka acīmredzot sievietei ir lauzts deguns.

Nonākot slimnīcā, mediķi konstatējuši, ka sieviete bijusi piekauta, notikušo atstāstījusi cietusī. Viņa pastāstīja, ka sievietes māte nav ticējusi viņas stāstītajam, uzskatot, ka viņa melo, lai no vīra dabūtu māju. Rezultātā sieviete ar bērniem izvākusies no mājas, izšķīrusies no vīra, savukārt bērni nonākuši pilnā mātes aizgādībā.

AM Preses nodaļas pārstāve Sandra Brāle skaidroja, ka vardarbība ģimenē ir visas sabiedrības problēma un Nacionālie bruņotie spēki ir daļa no sabiedrības.

Taču AM rīcībā nav informācijas par konkrētu personu, jo sieviete medijam lūgusi neizpaust karavīra vārdu un uzvārdu. Vienlaikus Nacionālie bruņotie spēki nosoda jebkādu šāda veida uzvedību un šādās situācijās aicina nekavējoties vērsties tiesībsargājošās institūcijās.

Militārā dienesta iekārtas reglaments nosaka, ka komandieris rūpējas par savu padoto veselību, fizisko attīstību un citiem priekšnosacījumiem kvalitatīvai dienesta uzdevumu izpildei, kā arī veic pārrunas ar padotajiem un viņu ģimenes locekļiem personīgos jautājumos.

Tāpat reglamentā teikts, ka karavīrs, pildot profesionālo dienestu, kā arī privātajā dzīvē atturas no tādas uzvedības vai rīcības, kas var apkaunot viņa statusu, radīt šaubas par viņa cieņu, godīgumu un taisnīgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!