Foto: LETA
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) aicina ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) līdz vismaz 5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) palielināt veselības nozares budžetu, informēja arodbiedrības darba koordinētāja Inga Rudzīte.

Patlaban, lai arī veselības nozare ir stratēģiska svarīga valsts stabilitātei un attīstībai gan ikdienā, gan ārkārtas situācijās, Latvijas veselības aprūpes finansējums joprojām atpaliek ne tikai no ES un OECD valstu vidējiem rādītājiem, bet arī no veselības nozares valsts finansējuma Igaunijā un Lietuvā, uzsvēra Rudzīte.

"Šāda atpalicība ir ilgusi gadiem, tāpēc būtiski pasliktinājusi veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti. Ne velti valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieks Jānis Kažociņš savulaik brīdināja, ka nespēja nodrošināt Latvijas iedzīvotājiem pienācīgu veselību ir jāuztver kā apdraudējums Latvijas drošībai. Diemžēl šis brīdinājums netika pienācīgi ievērots. Sekas neizpalika," pauda Rudzīte.

Viņa norādīja, ka novājinātas veselības aprūpes dēļ vēl pirms pandēmijas Latvijā gadā bija par gandrīz 4000 novēršamas nāves gadījumiem vairāk nekā vidēji OECD valstīs. Savukārt Covid-19 pandēmijas laikā mūžībā devušies vairāk kā 5000 cilvēki.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris aicina valdību izprast situācijas nopietnību un pienācīgi rīkoties, lemjot par steidzamu un būtisku veselības nozares finansējuma palielinājumu ārpus Covid-19 apkarošanas pasākumu konteksta, lai stiprinātu nozari ilgtermiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!