Foto: LETA
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pieprasīs Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sasaukšanu un tikšanos ar valdības pārstāvjiem, lai izskatītu jautājumu par solīto pedagogu atalgojuma palielināšanu. Vienlaikus arodbiedrība neizslēdz izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) demisijas pieprasīšanu, informē LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Jau ziņots, ka izglītības nozares reformu trūkuma dēļ Jāņa Reira (V) vadītā Finanšu ministrija (FM) pagaidām nesaskaņo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegtos grozījumus par pedagogu minimālās algas celšanu.

FM par IZM izstrādāto Pedagogu darba samaksas noteikumu grozījumu projektu sniegusi atzinumu, kurā norāda, ka IZM nenorāda uz veiktajām reformām nozarē, bet tikai prasa piešķirt papildu finansējumu pedagogu algām no valsts budžeta līdzekļiem, kas rezervēti valsts nozīmes reformu īstenošanai. Grozījumu anotācijā IZM minējusi trīs dokumentus: pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, Izglītības attīstības pamatnostādnes, kā arī valdības Rīcības plānu. Kā norāda FM, neviens no šiem dokumentiem neatspoguļo paveiktās vai apstiprinātās nozares reformas.

Vanaga teica, ka LIZDA plāno ar Saeimas frakcijām runāt par finansējumu valsts nozīmes reformām un lūgt, lai institūcijas nepārprotami paskaidro, kas tajā ietilpst.

Viņa atzina, ka šī, iespējams, ir attiecību skaidrošana starp politiskajām partijām. Ņemot vērā, ka jautājums ir sensitīvs, Vanaga nevēlas, lai LIZDA tiktu izmantots kā ierocis, jo tā no malas varētu šķist.

Pēc iepazīšanās ar dokumentiem LIZDA plāno pieprasīt Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sasaukšanu un tikšanos ar valdības pārstāvjiem.

Vanaga teica, ka nepieciešams sagaidīt oficiālu atzinumu, bet ja izglītības nozares reformu trūkuma dēļ FM nesaskaņos pedagogu algu celšanu, LIZDA priekšsēdētāja neizslēdz sarunas par Šuplinskas demisijas pieprasīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!