Foto: LETA

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) valde Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas reģionālā centra arodorganizācijas biedra Rafaela Ciekura pārmetumus LVSADA priekšsēdētājam Valdim Kerim par nepietiekamu darbu, lai likvidētu mediķu normālo pagarināto darbalaiku, noraida kā nepamatotus.

Ka sacīja Keris, valde pārmetumus LVSADA un viņam pašam noraidīja kā nepamatotus, turklāt veiks arī informācijas aprites pārbaudi, lai saprastu, kāpēc arodorganizācijas biedra rīcībā ir nepatiesa vai neprecīza informācija.

Ciekurs norādījis, ka norma, kas līdz šim noteikusi pagarināto normālu darba laiku, nav atbilstoša Satversmei un tāpēc esot uzskatāms, ka normālais pagarinātais darba laiks ir antikonstitucionāls. Savukārt Keris skaidroja, ka Satversmes tiesas (ST) lēmumā pausts, ka norma atcelta ar nākamo gadu, turklāt tiesa atzinusi, ka 2009. gadā, kad lēmums tika pieņemts, tas bija pamatots, jo ekonomiskās krīzes apstākļos bija nepieciešams rast risinājumu.

Komentējot pārmetumus par arodbiedrības nespēju aizstāvēt biedru intereses, Keris teica, ka LVSADA ir veikusi virkni dažādu darbību, lai uzlabotu mediķu darba apstākļus, turklāt visi darbi pieejami apskatei arodbiedrības pārskatā. Tāpat arodbiedrības, kā arī tās vadītāja darbs valdes sēdēs novērtēts kā apmierinošs, piebilda LVSADA priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka Ciekura vēstulē vērojami vairāki apgalvojumi, uz kuriem apstiprinājumu nevar gūt nedz ST lēmumā par pagarinātā normālā darba laika atcelšanu, nedz LVSADA darbībā.

LVSADA uz valdes sēdi bija uzaicinājusi arī pašu Ciekuru, kurš gan aizņemtības dēļ nav varējis uz sēdi ierasties.

Kā ziņots, vēstulē arodbiedrības valdei Ciekurs, atsaucoties uz ST lēmumu, ar kuru normālais pagarinātais darbalaiks atzīts par neatbilstošu, aicinājis LVSADA uzņemties pilnu atbildību par šādu notikumu virzību. "Proti, tā kā minētā norma nav atbilstoša Latvijas Satversmei un ir uzskatāms, ka normālais pagarinātais darba laiks ir antikonstitucionāls, tad LVSADA iestājoties par šādu kārtību, tā rupji pārkāpusi savos statūtos noteikto, jo LVSADA mērķi ir pārstāvēt savu biedru ekonomiskās, sociālās un profesionālās tiesības un intereses," teikts vēstulē.

Arodorganizācijas biedrs LVSADA uzdevis vairākus jautājumus, tostarp vaicājis, kāpēc arodbiedrība gadiem ilgi nav spējusi atrisināt šo "absurdo juridisko kāzusu" un jau laikus padomājusi par savu biedru interesēm, vai LVSADA nav jāvēršas tiesā ar prasību kompensēt radītos zaudējumus, kas attiecīgi tiktu novirzīti tiem mediķiem, kā arī vaicājis, cik kvalitatīvs ir arodbiedrības darbs.

Vienlaikus Ciekurs aicinājis izvērtēt LVSADA priekšsēdētāja Kera atbildību, kad viņa arodbiedrības vadīšanas laikā tika pieņemta antikonsticionālā norma un nekas neesot darīts, lai tiktu aizstāvētas to mediķu un arodbiedrības biedru intereses, kuri strādāja virsstundas, lai saņemtu sev pienācīgu atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!