Foto: F64

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž izbrīnu par veidu, kādā Ministru prezidente Laimdota Straujuma izvēlas veselības ministra kandidātus, arodbiedrība norādījusi paziņojumā medijiem.

Arodbiedrības pārstāvji atsaucas uz veselības ministra kandidāta, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) attīstības prorektora Toma Baumaņa vakar, 17.jūlijā, izplatīto paziņojumu, kurā viņš atsakās pieņemt veselības ministra posteni un cita starpā norāda, ka "veselības aprūpe ir viena no publisko izdevumu jomām, kas līdz šim nav piedzīvojusi strukturālus pārkārtojumus. (..) Latvijā pastāv maksas medicīna. Jo ātrāk šo faktu atzīstam, jo mazāk sāpīgs tas būs sabiedrībai ilgtermiņā".

"Baumaņa kunga apgalvojums par strukturālu reformu neesamību veselības aprūpē liecina, ka viņš nav kompetents konkrētajā jomā. Reformas ir veiktas, un pat pārmērīgi - ne velti Eiropas Komisija jau kopš 2013.gada vairs neprasa nekādus strukturālus pārkārtojumus veselības aprūpē, taču norāda uz nepieciešamību uzlabot tās pieejamību un kvalitāti," norādīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

"Kas attiecas uz maksas medicīnas ieviešanu Latvijā, tad tas ir pilnīgā pretrunā ar Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komisijas ieteikumiem, toties labi saskan ar Baumaņa kunga - privātas ārstniecības iestādes līdzīpašnieka - interesēm. Taču vissatraucošākais ir tas, ka minētie faktori nav bijuši par šķērsli viņa izraudzīšanai par veselības ministra kandidātu numur viens. Vienīgā "nelaime" - atkal patraucēja atklāta diskusija," komentēja Keris.

Viņš rezumēja, ka, ja tāds ir Ministru prezidentes vienīgais secinājums, "tad tas skaidri norāda, ka "Vienotība" ir nolēmusi nevis uzlabot situāciju veselības aprūpē, bet par katru cenu ieviest Latvijā maksas medicīnu".

Kā ziņots, Baumanis atteicies no piedāvājuma kļūt par veselības ministru. Savukārt Straujuma turpinās sarunas ar iespējamajiem veselības ministra amata kandidātiem. Iespējamo kandidātu vārdi patlaban netiek atklāti.

Baumanis paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pateicās Straujumai par augsto novērtējumu un piedāvāto iespēju strādāt veselības ministra amatā. Viņš arī piebilda, ka piedāvājums ir atzinums RSU un tās kolektīva sasniegumiem. "Ministrs ir politisks amats, tas prasa gatavību politiskai karjerai. Šobrīd neesmu gatavs sākt ilgstošu politisku karjeru, kādēļ arī biju spiests atteikties no veselības ministra amata piedāvājuma," atklāj Baumanis. Viņš pauž pārliecību, ka veselības ministra amats jāieņem profesionālam politiķim vai arī kandidātam ar biznesa vadības vai ekonomista pieredzi.

Kā ziņots, ilgstoši slimojošā un vairāku veselības aprūpes organizāciju pretestību savām reformām saņēmusī veselības ministre Ingrīda Circene (V) 7.jūlijā iesniedza demisijas rakstu.

Straujuma pirmdien parakstīja rīkojumu par Circenes demisiju. Šim amatam tika uzrunāts RSU attīstības prorektors Baumanis.

Pagaidām veselības ministra pienākumus turpina pildīt Straujuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!