Foto: F64

Sabiedrības veselības pamatnostādņu 2021.-2027. gadam uzlabošanai un tā ciešākas sasaistes ar Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2021.-2027. gadam nodrošināšanai, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) iesaka Veselības ministrijai (VM) projektā iekļaut konkrētas norādes uz darba samaksas paaugstināšanu veselības aprūpes darbiniekiem, portālu "Delfi" informēja arodbiedrībā.

Iepazīstoties ar VM atsūtīto pamatnostādņu projektu, LVSADA konstatēja, ka tajā nav iekļauti konkrēti uzdevumi, kuru izpilde nodrošinātu darba samaksas paaugstināšanu veselības aprūpes darbiniekiem laikā no 2021. līdz 2027. gadam, norādīja arodbiedrības darba koordinētāja Inga Rudzīte.

Vienīgā projektā atrodamā norāde uz darba samaksu ir apakšuzdevums izstrādāt un ieviest konkurētspējīgu ārstniecības personu atalgojuma modeli atbilstoši sniegto pakalpojumu līmenim un veidam, kas LVSADA ieskatā vērtējams kā nekonkrēts un diskutabls.

LVSADA rosina VM noteikt darba samaksas paaugstināšanu veselības aprūpes darbiniekiem pirmajā projekta darbības gadā (2021.) atbilstoši Veselības aprūpes finansēšanas likumam.

Tāpat arodbiedrība rosina noteikt darba samaksas paaugstināšanu arī turpmākajos gados, lai sasniegtu OECD valstu vidējos rādītājus par ārstniecības personu vidējās darba samaksas attiecību pret vidējo darba samaksu tautsaimniecībā, norādīja Rudzīte.

Saviem priekšlikumiem LVSADA pievienojusi arī atsauci uz Eiropas Padomes ieteikumu par Latvijas 2020. gada valsts reformu programmu, kas satur ieteikumu stiprināt veselības sistēmas noturību un pieejamību, tostarp nodrošinot to ar papildu cilvēkresursiem un finanšu resursiem.

Jau ziņots, ka LVSADA pauda neizpratni, kāpēc VM, gatavojoties Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2021.-2027. gadam definēto rīcības virzienu izpildei, nav plānojusi darba samaksas paaugstināšanu nozarē. VM pārmetumiem nepiekrita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!