Neatkarīgā policistu arodbiedrība (NPA) saņēmusi informāciju, ka Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības pārvaldes priekšnieks Juris Jasinkēvičs izmantojis dienesta auto personīgām vajadzībām, portālu "Delfi" informēja NPA priekšsēdētājs Armands Augustāns.

Starptautiskās lidostas "Rīga" teritorija ilgu laiku bez uzraudzības atradusies melna automašīna "Hyundai Sonata", kas pieder Valsts policijai. Automašīnas logā atradās lidostas caurlaide ar norādi "Lidostas viesis".

Minēto automašīnu uz lidostu nogādāja Valsts policijas autovadītājs, pēc NPA vārdiem, "patērējot valsts apmaksāto darba laiku un naudu, lai augsta ranga amatpersona varētu šo valsts dienesta transportu izmantot savās vajadzībās".

Savukārt 6. martā ap pulksten 23.55 ar to no lidostas izbrauca Juris Jasinkēvičs, kurš Rīgā ielidoja no Lionas, Francijā, kur viņš uzturējās Interpola birojā. NPA uzsver, ka Jasinkēvičs ar dienesta mašīnu devies nevis uz dienesta vietu, bet gan izvadāja ciemiņus uz viesnīcām un tad devies uz mājām Rīgā. Turklāt automašīna, pārkāpjot noteikumus, tika novietota zaļajā zonā. "Vai sestdienas rītā (7. martā) mašīnai bija jāstāv pamestai kā pagadās pie J.Jasinkeviča mājas?" vaicā Augustāns.

NPA secina, ka pretēji esošajiem normatīvajiem aktiem Jasinkēvičs izmantojis dienesta automašīnu braukšanai ārpus dienesta pienākumu veikšanas, braucot no lidostas mājās, "kur auto tiek pamests bez uzraudzības", kā arī izmantojis darbiniekus, "kā kalpus, kas pretēji tiem noteiktajiem pienākumiem apkarot noziedzību, nogādā mašīnu Jasinkeviča personīgām vajadzībām".

Arodbiedrība uzskata, ka šajā smagajā ekonomiskajā situācijā, kad policijas darbiniekiem kārtējo reizi tiek draudēts samazināt atalgojumu un tiek īstenoti stingri taupības pasākumi, dienesta automašīnas izmantošana personīgām vajadzībām "ir klaja nekaunība, kas nevar palikt bez atbilstošas reakcijas".

NPA pieprasa Valsts policijas priekšnieku Aldi Lieljuksi kopā ar iekšlietu ministru un valsts sekretāru nekavējoties pieprasīt Jasinkevičam atvaļināties no dienesta Valsts policijā, kuram izdienas vecums un izdienas stāžs ir pietiekams un lai turpmāk negrautu Valsts policijas reputāciju Latvijas un starptautiskā mērogā, kā arī atbilstoši viņu sodīt un piedzīt nodarītos zaudējumus par dienesta transporta izmantošanu un par autovadītāja izmantošanu pretēji tā noteiktajiem pienākumiem.

NPA pieprasa Iekšlietu ministram, Iekšlietu ministrijai pakļautiem dienestiem, Valsts policijas priekšniekam steidzīgi, ne vēlāk kā nedēļas laikā, veikt pasākumus visā valsts mērogā un kategoriski aizliegt visa ranga amatpersonām un jebkuram darbiniekam izmantot dienesta transportu privātiem braucieniem, to skaitā no mājokļa uz dienesta/darba vietu un otrādi.

Tāpat NPA vēlas zināt, kam ir tiesības saņemt lidostas "Rīga" caurlaides ar statusu "Lidostas viesis" un pie kādām amatpersonām ir jāvēršas, jo NPA biedri un daudzi citi policijas darbinieki bieži dodas komandējumā ārpus Latvijas, izmantojot lidostas "Rīga" pakalpojumus un ir spiesti savas mašīnas novietot maksas stāvlaukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!