Foto: DELFI
Protestējot pret valdības plāniem “apcirpt” finansējumu daudzās nozarēs, arodbiedrības aicina visus Latvijas iedzīvotājus 18.jūnija, dienā, kad pieredzēta Saeimas pēdējā sēde pirms vasaras brīvdienām, doties uz manifestāciju „Par manu un tavu Latviju” Rīgā, 11.novembra krastmalā, portālu „Delfi” informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers.

Tāds lēmums piektdien pieņemts LBAS sēdē. Krīgers sacīja, ka manifestācijā izteikt protestu pret valdības lēmumiem aicināti visi Latvijas iedzīvotāji, „lai piedalās kaut visi 2,3 miljoni iedzīvotāji!”

Līdzīgas akcijas 18.jūnijā paredzētas arī Liepājā, Jelgavā, Daugavpilī un Valmierā.

Savukārt otrdien, 16.jūnijā, plānots organizēt LBAS dalīborganizāciju priekšsēdētāju piketu pie Saeimas ēkas. Krīgers portālu „Delfi” informēja, ka dalīborganizāciju priekšsēdētājiem kā klausītājiem atļauts piedalīties arī Saeimas sēdē, lai viņi „pašu ausīm dzirdētu, par ko tiek spriests un runāts.” Paredzēts, ka valdības sēdē piedalīsies 23 cilvēki.

Akcijas dalībnieki kategoriski pieprasīs nesamazināt finansējumu pašām būtiskākajām valsts funkcijām – izglītībai, medicīnai un drošībai, jo līdzekļu samazinājums sabiedrisko pakalpojumu sektorā nozīmē reālu apdraudējumu Latvijas pastāvēšanai nākotnē. „Jau šobrīd katru gadu Latvija zaudē vismaz 10 000 savu pilsoņu vājās veselības aprūpes sistēmas dēļ, tālāk nav, kur atkāpties,” uzskata Krīgers.

Krīgers, jautāts par to, vai LBAS nebaidās no tā, ka mierīgās protestu akcijas var pāraugt vardarbīgos grautiņos, atbildēja ar sakāmvārdu: „ja baidies no lāča, mežā neej.” Taču LBAS vadītāja norādīja, ka akciju rīkotāji rūpēsies, lai pasākumu laikā tiktu ievērota kārtība.

Nākošās nedēļas sākumā LBAS precizēs akcijas norises vietas, kā arī nāks klajā ar Sociālā pamiera pakta piedāvājumu, kurš nodefinēs jaunas „sarkanās līnijas”, ņemot vērā pēdējā laika valdības un Saeimas lēmumus.

Piektdien LBAS gatavo akciju pieteikumu Rīgas domei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!