Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadība un valde trešdien, tiekoties ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, pārrunās valsts budžets 2008.gadam. LBAS aicinās Prezidentu pievērst īpašu uzmanību Saeimas darbam valsts budžeta 2008.gadam pieņemšanā un neapstiprināt to, ja tajā netiek ņemtas vērā arodbiedrību prasības.
Valdība izstrādāja un iesniedza Saeimā šo finanšu dokumentu bez konsultācijām ar arodbiedrībām, kas ir trīspusējās sadarbības pārkāpums, "Trīspusējās vienošanās par sociāli ekonomisko partnerību" neievērošana, Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes Nolikuma ignorēšana, portālam "Delfi" norādīja LBAS pārstāve Sanita Lorence.

Valsts budžeta projektā nav ņemti vērā arodbiedrību priekšlikumi un ierosinājumi, tiek ignorēti algu paaugstināšanas grafiki, ko nozaru arodbiedrības ir izstrādājušas kopā ar attiecīgajām nozaru ministrijām, netiek pildīti solījumi skolotājiem, policistiem, medicīnas un kultūras darbiniekiem, ugunsdzēsējiem, daudzu valsts iestāžu darbiniekiem.

Tiekoties ar nozaru arodbiedrību pārstāvjiem, liela daļa Saeimas pozīcijas frakciju deputāti ir pauduši atbalstu arodbiedrību prasībām, vienlaikus atzīstot, ka tie vienalga neko nespēj mainīt, jo valdība ir izstrādājusi budžeta projektu un valdošā koalīcija nolēmusi to atbalstīt.

LBAS ir par konstruktīvu dialogu, sarunām gan ar valdību, gan ar Saeimas deputātiem, kaut gan jūtam, ka mūs šobrīd dzird tikai tad, kad sākam runāt no zināmām spēka pozīcijām, nākam klajā ar asiem paziņojumiem un aicinām talkā visus valsts iedzīvotājus savu sociāli ekonomisko interešu aizstāvībai.

Jau ziņot, ka 11.oktobrī pie Saeimas nama notika LBAS dalīborganizāciju pikets, kurā pulcējās vairāk nekā 1000 cilvēku. Piketus pie Saeimas nama paredzēts rīkot arī turpmāk. Tāpat LBAS, arodbiedrību prasību ignorēšanas gadījumā, uzturēs spēkā savu ieceri rosināt referendumu par Saeimas atlaišanu.

17.oktobris ir ANO pasludinātā starptautiskā nabadzības izskaušanas diena, kas šogad notiek ar saukli: "Piecelies un runā par cienīgu darbu!". LBAS aicinās Valsts prezidentu pievienoties arodbiedrību aicinājumam un ar savu Prezidenta autoritāti izdarīt spiedienu gan uz valdību, gan Saeimu, lai Latvijā atkal iestātos sociālais miers un atsāktos sadarbība starp sociālajiem partneriem savstarpējās izpratnes un cieņas gaisotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!