Foto: LETA
Sociālie partneri ir ņēmuši vērā Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) izteiktās prasības, tādēļ akceptējam iecerēto uzlabojumu virzienu, bet plānotie soļi vēl ir nepietiekami, norāda LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns, komentējot Nacionālajā trīspusējā sadarbības padomē (NTSP) panākto vienošanos no nākamā gada paaugstināt minimālo algu līdz 225 latiem.

Baldzēns atzīst, ka arodbiedrības ir gandarītas par iecerēm palielināt minimālo algu, tomēr uzsver, ka nepieciešama straujāka ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) neapliekamā minimuma un IIN atvieglojuma par apgādībā esošajām personām paaugstināšana, par ko LBAS cer panākt vienošanos nākamajā NTSP sēdē.

LBAS uzskata, lai nodokļu sloga samazinājums stimulētu jaunu darbavietu radīšanu un tas atstātu ievērojamu ietekmi uz ēnu ekonomikas apjomu, nodokļu sloga samazinājumam būtu jābūt vēl straujākam, nekā to ir paredzējusi valdība - trīs gadu laikā IIN samazināt līdz 20%. "Nopietni jāizskata iespēja Latvijā ieviest tādu progresīvo IIN, kas patiešām veicinātu ienākumu nevienlīdzības samazināšanos un visefektīvāk samazinātu nodokļu slogu mazo algu saņēmējiem," norāda LBAS speciālisti.

Tāpat LBAS uzskata, ka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likme darbiniekiem būtu jāatgriež pirmskrīzes līmenī - 9%. Tagad likme darbiniekiem ir 11%.

Vienlaikus LBAS prasa, lai nekustamā īpašuma nodoklim (NĪN) tāpat kā IIN tiek noteikts neapliekamais minimums, kurš netiek aplikts ar nodokli, tādā veidā pasargājot mazturīgo iedzīvotāju daļu no strauja nodokļa maksājumu pieauguma.

Kā ziņots, pašreizējais Finanšu ministrijas (FM) piedāvājums līdztekus minimālās algas palielināšanai ir ieviest diferencētu neapliekamo minimumu, pieļaujot tā palielinājumu līdz 84 latiem, kā arī palielināt atvieglojumus par apgādībā esošām personām līdz 98 latiem.

Kā iepriekš skaidrojis finanšu ministrs Andris Vilks (V), diferencēts neapliekamais minimums nozīmētu, ka tas tiks saglabāts tagadējo 45 latu līmenī lielāko algu saņēmējiem, bet iedzīvotājiem ar mazākajām algām tas nākamgad varētu tikt palielināts līdz pat 84 latiem. Par robežšķirtni, līdz kurai tas tiktu palielināts, vēl jāvienojas, bet, FM ieskatā, "lielās algas" varētu sākties ap 300 līdz 400 latiem. Arī mazākās algas varētu tikt sadalītas līmeņos - divos līdz trīs, prognozē FM. 2015.gadā neapliekamo minimumu piedāvā palielināt vēl par desmit eiro (septiņiem latiem).

Tikmēr atvieglojums par apgādībā esošām personām no 80 latiem mēnesī tiktu palielināts līdz 98 latiem. Savukārt 2015.gadā to varētu palielināt vēl par 20 eiro (14 latiem).

Kā plānots, līdz ar šiem piedāvājumiem ministrija nākamgad piedāvā samazināt iedzīvotāju ienākumu likmi no 24% uz 22%, bet 2015.gadā - līdz 20%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!