Foto: LETA

Izstrādātais reemigrācijas plāns iedzīvotāju saukšanai atpakaļ uz Latviju nenesīs rezultātus, jo, lai cilvēki atgrieztos Latvijā, jāvairo darba vietu skaits un jāpalielina algas, otrdienas rītā sarunā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers.

"Neviens šāda veida plāns nevar neko mainīt, jo ir jābūt reālam pamatam - pirmkārt, ir jābūt darba vietām, otrkārt, ir jābūt adekvātai samaksai par darbu. Viss plāns ir būtībā ielikts divos šajos teikumos," kritiski pauda Krīgers.

Tajā pat laikā viņš atzina, ka lielākā daļa cilvēku, kuriem nācies doties peļņā uz ārzemēm, jau ir aizbraukuši, tāpēc kopumā aizceļošana ir samazinājusies. Tomēr šī tendence turpināšoties tik ilgi, kamēr iedzīvotāji Latvijā nespēs saskatīt iespējas normāli nodrošināt iztiku.

Jau vēstīts, ka reemigrācijas pasākumu plānu pērn radīja dažādas valsts iestādes, darba devēji, kā arī arodbiedrību un pašvaldību pārstāvji.

Darba grupa rosinājusi nodrošināt darba tirgus informācijas pieejamību - ieviest efektīvu divvirzienu komunikācijas mehānismu tam, kā darba devēji informē ārvalstīs dzīvojošo valsts piederīgos par nepieciešamajiem speciālistiem, vakancēm un prakses iespējām, bet ārvalstīs dzīvojošie var uzrunāt potenciālos darba devējus.

Piedāvāts ieviest programmu augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei Latvijas uzņēmumos, kā arī novirzīt valsts un ES finansējumu komersantiem nepieciešamo uz ārvalstīm izbraukušo augstas kvalifikācijas speciālistu piesaistei.

Tāpat piedāvāts paplašināt to personu loku, kurām iespējams pretendēt uz repatrianta statusu, paredzot iespējas saņemt repatrianta statusu arī tiem Latvijas valsts piederīgajiem, kas izceļojuši no valsts pēc 1990.gada 4.maija, izceļošanas brīdī bija sasnieguši pilngadību un ārpus Latvijas dzīvojuši vismaz 10 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!