Latvijas Pensionāru federācija (LPF) izplatījusi paziņojumu, ar kuru aicina pensionārus piedalīties ceturtdien, 11.oktobrī, plānotajā Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) piketā pie Saeimas ēkas.
"Aicinām pensionārus piedalīties arodbiedrību piketā, lai atbalstītu arodbiedrības un izteiktu savu attieksmi par valdības nevēlēšanos uzklausīt arī pensionāru prasības," skaidroja LPF priekšsēdētāja Aina Verze.

LBAS gatava rosināt referendumu par Saeimas atlaišanu, ja valdība turpmāk neuzklausīs arodbiedrības prasības, taču vispirms arodbiedrība rīkos plašu piketu pie Saeimas ēkas, kas notiks ceturtdien, 11.oktobrī, plkst.8.30.

Piketam piekritušas gandrīz visas 24 LBAS dalīborganizācijas.

17.oktobrī arodbiedrība tiksies ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru. Šī diena izvēlēta, jo tieši šajā datumā ANO atzīmē Nabadzības izskaušanas dienu, un tikšanās laikā mēģinās rast risinājumu šai problēmai.

Arodbiedrības ir gatavas protesta akcijām, jo tās neapmierina, ka Latvijā netiek ievērots sociālais dialogs.

LBAS aptver 24 organizācijas, kurās ir aptuveni 165 000 biedru.

Satversmes 48.pants nosaka, ka Valsts prezidentam ir tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu. Pēc tam izdarāma tautas nobalsošana. Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse balsotāju izsakās par Saeimas atlaišanu, tad Saeima uzskatāma par atlaistu un izsludināmas jaunas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas.

Savukārt Satversmes 49.pants nosaka - ja Saeima ir atlaista, tad Saeimas locekļu pilnvaras tomēr paliek spēkā līdz jaunievēlējamās Saeimas sanākšanai, bet Saeima var sanākt uz sēdēm tikai tad, ja Valsts prezidents to sasauc. Šādām Saeimas sēdēm dienas kārtību nosaka Valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!