Foto: LETA
Ministru kabineta noteiktajā arodslimību sarakstā ir iekļautas bioloģisko faktoru izraisītās slimības, tai skaitā infekcijas slimības, kas radušās, veicot darba pienākumus veselības aprūpes, profilakses un sociālā darba nozarē vai citos dienestos, portāls “Delfi” uzzināja Labklājības ministrijā (LM).

Tagad šo infekcijas slimību sarakstā noteikts, ka arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība var tikt attiecināta arī uz saslimšanu ar Covid-19 – to paredz ceturtdien, 4. jūnijā, valdības sēdē pieņemtais grozījums Ministru kabineta noteikumos "Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība"".

Atbilstoši arodslimību izmeklēšanas kārtībai, ja cilvēkam ir konstatētas minētās slimības vai to pazīmes un viņš pakļauts kaitīgu darba vides faktoru iedarbībai, viņam ir tiesības prasīt ģimenes ārstam, lai tiktu noteikts, vai konstatētā slimība ir arodslimība.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija. Valdība ceturtdien, 7. maijā, lēmusi pagarināt to līdz 9. jūnijam ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā. Vienlaikus lemts par virknes ierobežojumu mazināšanu laikā no 12. maija.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!