Foto: LETA
Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) un Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca ārpus Latvijas (LELBĀL) kopīgā pazinojumā noliegušas cīņu par ietekmi, teikts LELB mājas lapā publicētajā paziņojumā par maija beigās notikušās LELB un LELBĀL Sadarbības padomes sēdi.

Jau vēstīts, ka LELBĀL mācītājs Rinalds Gulbis iepriekš izteicies, ka LELBĀL cīnīsies par juridisko statusu un tiesībām Latvijā. 31.maijā LELBĀL sinodē nodibināts šīs baznīcas Latvijas apgabals, kuru vadīs prāvests Kārlis Žols. Tālāk paredzēts izstrādāt vietējos darbības noteikumus apgabalam un sākt juridisko ceļu, lai nostiprinātu LELBĀL juridisko statusu Latvijā.

Kā teikts LELB mājas lapā publicētajā paziņojumā, abas baznīcas vienojušās, ka baznīcu sadarbība ir iespējama un vajadzīga, bet tikai savstarpēja respekta apstākļos, "jo kristīgās baznīcas uzdevums ir sludināt evaņģēliju, nevis cīnīties par ietekmi".

Kā norāda LELB, abu baznīcu Sadarbības padomes sēdes noslēgumā klātesošie apsvēra ierosinājumus turpmākai LELB un LELBĀL sadarbībai un tās koordinēšanai, respektējot abu baznīcu dažādību un tiesības baznīcu iekšējā dzīvē pieņemt patstāvīgus lēmumus.

"Abas puses apliecināja, ka iepriekš medijos izskanējušie kategoriskie apgalvojumi neatspoguļo baznīcu oficiālo nostāju," teikts LELB paziņojumā.

LELB norāda, ka LELB un LELBāL Sadarbības padomes sēde 30.maijā notika pēc četru gadu pārtraukuma. Kā LELB pārstāvji sēdē piedalījās arhibīskaps Jānis Vanags, bīskapi Pāvils Brūvers un Einārs Alpe, kā arī Madonas iecirkņa prāvests, LELB Izglītības nozares vadītājs Hanss Jensons, Jūrmalas iecirkņa prāvests, LELB Draudžu attīstības nozares vadītājs Andris Krauliņš, Ikšķiles iecirkņa prāvests Dzintars Laugalis, Virsvaldes sekretārs Romāns Ganiņš, LELB juriste Anitra Vanaga, Mācītāju garīgās aprūpes nozares vadītājs mācītājs Kārlis Irbe.

LELBĀL pusi Sadarbības padomē pārstāvēja LELBĀL arhibīskape Lauma Zušēvica, LELBĀL Virsvaldes prezidija loceklis, viceprezidents, LELBA pārvaldes priekšnieks prāvests Gunārs Lazdiņš, LELBĀL Virsvaldes prezidija locekle, Zviedrijas Baznīcas garīgā vadītāja prāveste Ieva Graufelde, LELBĀL Virsvaldes loceklis, LELBĀL Vācijā garīgais vadītājs prāvests. Klāvs Bērziņš, LELBĀL topošā Latvijas apgabala garīgā vadītāja vietas izpildītājs Kārlis Žols, LELBĀL Virsvaldes prezidija loceklis, LELBĀL kasieris Ivars Petrovskis, LELBĀL garīdzniece, Rīgas evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāja mācītāja Ieva Puriņa, jurists Renārs Briedis.

LELB arhibīskaps Vanags informējis viesus par gatavošanos LELB 27. Sinodei, kas norisinās šajās dienās, pasākumiem Reformācijas 500 gadu jubilejas atzīmēšanai Latvijā un citām iecerēm.

LELBĀL arhibīskape Zušēvica pastāstīja par LELBĀL topošā Latvijas apgabala dibināšanas Sinodi, ikgadējo LELBĀL labdarības projektu Latvijā, kas šogad veltīts jaundzimušajiem bērniem un viņu mātēm dažādos krīzes centros, Reformācijas jubilejas gada projektiem un citām aktualitātēm.

Atgriežoties pie 1998.gada 27.maijā LELB 19.Sinodē pieņemtajiem LELB un LELBĀL Kopīgajiem noteikumiem, Sadarbības padome nolēmusi tos aktualizēt atbilstoši faktiskajiem apstākļiem, Sadarbības padomes locekļiem bija iespēja iepazīties ar LELB juristes sagatavoto iepriekšējo Sadarbības padomes sēžu darba kārtību un pieņemtajiem lēmumiem laikā no 1999. līdz 2012.gadam , kā arī izvērtēt problēmas 2009.gada Sadarbības padomes sēdē pieņemto lēmumu izpildē.

Tā kā ar Latvijas Augstākās tiesas spriedumu LELB ir atjaunotas īpašuma tiesības uz Valtaiķu dievnamu, LELBĀL pārstāvji izteica lūgumu dot iespēju arī turpmāk Valtaiķu autonomai evaņģēliski luteriskai draudzei noturēt dievkalpojumus šajā baznīcā. LELB pārstāvji neiebilda pret to, norādot, ka par telpu lietošanu bez atlīdzības tiks noslēgta vienošanās ar autonomo draudzi, taču, iespējams, ka tuvākā nākotnē Valtaiķos tiks atjaunota LELB sastāvā esošā draudze, kā tas jau ir noticis Aizputē.

"Sēdē tika izskatīta situācija ar LELB un LELBĀL draudzēm Īrijā un novērstas domstarpības, kas traucēja pušu pozitīvu attiecību uzturēšanai," teikts LELB mājas lapā publicētajā paziņojumā, kurā gan nav sīkāk paskaidrots šo domstarpību raksturs.

‍Paziņojumā LELB norāda, ka "ir gatava konsekventi pildīt Sadarbības padomē nolemto, kā to ir darījusi arī līdz šim, turoties pie abpusēji apstiprinātajiem Sadarbības noteikumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!