Foto: LETA

Masu medijos plašu rezonansi raisījusī Rēzeknes slimnīcas administratīvā pārkāpuma lieta, kuras pamatā bija sūdzība par neatpazītu insultu – sirmgalves izrakstīšanu naktī drīz pēc uzņemšanas, tiks izbeigta. Nav administratīvā pārkāpuma subjekta, slimnīcas ārsts Grigorijs Tihonovs, pret kuru bija vērsts administratīvais process, ir miris, skaidroja Veselības inspekcijas (VI) sabiedrisko attiecību pārstāve Saiva Luste.

Tiesa, lietas izbeigšana neizslēdz mirušās pacientes piederīgo iespējas vērsties Ārstniecības riska fondā un saņemt kompensāciju gadījumā, ja konstatētas kļūdas ārstēšanas laikā.

Portālam "Delfi" Vi vēstīja, ka vēl otru lietu, kuru pērn saņēmusi VI un kurā pieminēts Tihonova vārds, VI turpina izskatīt. Tajā iesaistītas arī citas ārstniecības personas, tāpēc viņu atbildību vēl vērtējot. Trešdienas vakarā VI precizēja šo informāciju, un no sniegtās atbildes izriet, ka izskatīšana noslēgusies,

Pērn Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" vēstīja par šo lietu. Iesniegumā minēts, ka Rēzeknes slimnīcā ārsta noteiktā pneimonija patiesībā izrādījusies insults, un to slimnīca diagnosticējusi tikai ceturtajā dienā. Pacienta nāve tuviniekiem lika apšaubīt visas slimnīcas spēju nodrošināt ārstēšanu smagu saslimšanu gadījumos, tāpēc viņi ar iesniegumu vērsās VI.

""Panorāmā" rādītā lieta ir pabeigta, administratīvais pārkāpums par ārsta Tihonova darbu netika konstatēts," skaidroja VI pārstāve Luste.

Savukārt administratīvo lietu, kura izbeigta saistībā ar ārsta nāvi, pērn atspoguļoja vairāki mediji, arī portāls "Delfi". Pērnā gada jūlijā bažās par to, ka mātei atkal ir insults, par ko liecināja nošļucis mutes kaktiņš, nedzīvi sejas vaibsti un zaudētas runas spējas, ģimenes locekļi izsauca neatliekamo palīdzību. Sirmgalvi nogādāja Rēzeknes slimnīcā, taču dežurējošais ārsts Tihonovs viņu naktī no slimnīcas izrakstīja. Pēc tam tuvinieki nogādāja sirmgalvi Daugavpils reģionālajā slimnīcā, kur viņa turpināja ārstēšanos insulta vienībā. Tur ārsti insultu diagnosticēja. Vēlākā ārstēšanās posmā ārsti teica, ka pilnīgas izveseļošanās potenciāls mātei ir zems, ir uztveres un rīcības problēmas, kognitīvie traucējumi.

Septembra sākumā pacientes meita Ilze Sperga vērsās VI, aicinot izskatīt mātei sniegto veselības aprūpi, tāpat arī nosūtīja iesniegumu Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisijai un Aroda tiesai.

LĀB vēstulē pacientes meitai norādīja, ka viņa nav pilnvarota savas mātes vārdā saņemt informāciju, ņemot vērā sensitīvos datus. Ar pašu ārstu par šo lietu portālam "Delfi" neizdevās sazināties, viņam bija darbnespējas lapa. Ārstu slimnīca atstādināja no amata pienākumu pildīšanas. Tiesa, VI veica šī gadījuma analīzi par Tihonova sniegto medicīnisko palīdzību sirmgalvei un atklāja, ka ārsta rīcība nav atbildusi profesionālajās vadlīnijās rekomendētajām darbībām, "Delfi" informēja VI.

"Uzsākot pārbaudi, ārstam Tihonovam bija iestājusies darba nespēja, bet Veselības inspekcijas eksperti devās uz Rēzeknes slimnīcu, pēc savas iniciatīvas veica pārbaudi. Atbilde par veikto pārbaudi un secinājumiem tika sniegta iesnieguma iesniedzējai Spergas meitai. Paskaidrojumus no ārsta nebija iespēja iegūt darba nespējas dēļ, kas beidzās ar ārsta nāvi. Administratīvā pārkāpuma lieta pret ārstu tiks izbeigta, jo nav administratīvā pārkāpuma subjekta," skaidroja VI.

Ārsta Tihonova vārds jau pirms dažiem gadiem izskanēja arī saistībā ar kriminālprocesu – ārsts pacientu bija nosūtījis mājās, un pēc dažām stundām iestājās vīrieša nāve. Pēc pēdējām slimnīcas sniegtajām ziņām pērn rudenī, tiesvedība šajā lietā turpinās. To apstiprina arī VI.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!