Foto: PantherMedia/Scanpix
HIV pacientu ārstēšana būtu jāuzsāk, kad imūnās sistēmas šūnu skaits organismā ir zemāks par 350 vienā kubikmilimetrā, nevis kad līmenis jau ir zem 200 šūnām, informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Rozentāle stāstīja, ka normāls imūnās sistēmas šūnu skaits vesela cilvēka organismā ir 800 šūnas vienā kubikmilimetrā, savukārt Latvijā HIV pacientu ārstniecību kompensē, kad šis līmenis ir nokrities līdz 200 šūnām.

Viņa norādīja, ka atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra vadlīnijām HIV pacientu ārstēšana ir jāuzsāk, kad imūnās sistēmas šūnu skaits organismā ir zemāks par 350 vienā kubikmilimetrā.

Dažās valstīs pacienti saņem ārstēšanas terapiju jau gadījumos, kad šūnu skaits ir zem 500, uzsvēra Rozentāle.

Centra ārste uzsvēra, ka "šobrīd nevaram uzsākt ārstēšanu, ja pacientam nav mazāk kā 200 imūnās sistēmas šūnu vienā kubikmilimetrā, bet situācija ir tāda, ka mēs tāpat tērējam valsts naudu, ārstējot šiem pacientiem citas slimības, kuru nebūtu, ja ārstēšana tiktu uzsākta no 350 šūnām, kā tas ir citās Eiropas Savienības valstīs".

"Jo mēs ātrāk sāktu ārstēt inficētos cilvēkus, jo lielākam skaitam pacientu vīruss būtu zem nosakāmā sliekšņa jeb zem desmit vīruskopijām vienā kubikmilimetrā, un tajā brīdī viņi vairs nevarētu inficēt citus cilvēkus. Savlaicīga ārstēšana ir būtiska infekcijas izplatīšanās profilakse," uzsvēra Rozentāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!