Rodas sajūta, ka patlaban jaunu cilvēku vidū ir moderni būt daudzbērnu ģimenei. Šādu vērtējumu intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" pauda ginekoloģe un dzemdību speciāliste, bijusī Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Ilze Lietuviete.

Viņa minēja savas meitas piemēru, norādot, ka viņa dzemdējusi trešo bērniņu, turklāt arī meitas draugu lokā vērojama tiekšanās pēc vairākiem bērniem ģimenē. "Tas tā iepriecina. Tieši tā tendence, ka daudz bērnu ir ģimenes stiprums un kaut kas labs, un varbūt patriotisms tas ir," teica Lietuviete.

Atskatoties uz savu ilggadējo pieredzi, viņa atzina, ka bērni dzimst gan labākos, gan sliktākos laikos, bet liela nozīme ir ekonomiskajiem apstākļiem. Sliktā ekonomiskajā situācijā vienmēr ir dzemdību skaita kritums.

"Mēs ļoti, ļoti labi redzam, kā bija pēc neatkarības atjaunošanas, kad sākās īstais kapitālisms, uz ko cilvēki nebija gatavi. Bija ļoti liela neziņa, daudzi atlaisti no darba, slēdza rūpnīcas, iestādes, bija milzīgs kritums. Gandrīz divreiz samazinājās dzimstība. Tad pamazām dzemdību skaits sāka augt. Treknie gadi ļoti labi parādīja, ka ekonomiskā situācija ir svarīga ģimenēm, lai varētu dzemdēt bērnus un audzināt," vērtēja ārste.

Pēc viņas domām, Latvijai būtu iespēja izkļūt no demogrāfiskās bedres, ja veselības jomā tiktu veiktas pareizās reorganizācijas, cilvēki nemirtu no ārstējamām saslimšanām un ilgāk dzīvotu. Savukārt, ja cilvēki maksātu nodokļus, budžetā būtu arī līdzekļi veselības aprūpei.

Vaicāta, kā mazināt jaundzimušo mirstības rādītāju, kas Latvijā ir viens no augstākajiem Eiropā, Lietuviete pauda viedokli, ka viens ceļš ir izglītojošais darbs grūtniecēm par viņu dzīvesveidu, bet otrs - veselības aprūpes reorganizācija.

"Protams, labāk ir, ja bērniņš dzimst lielākā stacionārā, kur personāls ir pieredzējis, nevis ka viņiem gadā ir 15 dzemdības. Personāls apjūk tādās situācijās. Vēl - lai būtu visas nepieciešamās tehnoloģijas bērniņa reanimācijai vai palīdzības sniegšanai mazāk sarežģītās situācijās," skaidroja ārste.

Lietuviete atzina, ka ir negatīvi noskaņota pret mājdzemdībām. "Protams, tur ir savs aspekts - sieviete grib justies ērti, viņai nav stresa mājās un tā tālāk. It kā. Bet es kā mediķe zinu visus tos sarežģījumus, kādi var rasties mājās, kur nevar bērnam nodrošināt tūlītēju nepieciešamo aprūpi. Tāpēc esmu pret," savu pozīciju pamatoja ārste.

Pēc viņas domām, tas ir nevajadzīgs risks. Taču Lietuviete uzskata, ka jāiet uz to, lai stacionāros dzemdības būtu mājīgos apstākļos, katrai būtu sava individuāla telpa un dzemdībās varētu piedalīties jebkurš, ko jaunā māmiņa vēlas, lai būtu drošības sajūta un omulība.

Savukārt pret dūlām ārste sākotnēji bijusi ļoti uzmanīga, jo licies, ka viņas gribēs pārņemt vecmāšu lietas. Taču tagad viņa ir apmierināta ar dūlu kustību, jo dūlas dara savu darbu, vecmātes - savu, ārsti - savu.

Lietuviete pildīja Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētājas pienākumus kopš 1996.gada, bet 2013.gadā devās pensijā. Par sasniegumiem profesionālajā darbībā Lietuviete 2013.gadā apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!