Foto: AFP/Scanpix

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) Onkoķirurģijas klīnikā kādai jaunai sievietei izdarīta īpaši sarežģīta aknu vārtu žultsvadu audzēja operācija, portālu "Delfi" informēja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Šādas operācijas aknu ķirurģijā tiekot uzskatītas par augstāko sasniegumu un apliecina slimnīcas speciālistu pieredzi un profesionalitāti. Neveicot operāciju pacientei, bija divas iespējas – gaidīt aknu transplantāciju vai arī saņemt paliatīvu aprūpi sāpju remdēšanai.

Operācija ilga teju desmit stundas. Tās laikā pacientei tika izņemta aknu labā daiva un daļa no aknu kreisās daivas, pilnībā izņemot žultsvadu audzēju, kas bija lokalizējies aknu vārtos. Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs Armands Sīviņš, kura vadībā operācija notika, atzīst, ka, saglabājot 30% no aknu apjoma, pacientes organisms spēs pilnvērtīgi funkcionēt. Šāda veida audzējs ir rets gadījums, turklāt audzējs bija apjomīgs un īpaši agresīvs.

Jau vasarā 25 gadus vecajai pacientei tika konstatēta dzelte, ko izraisīja audzēja radīts žultsvadu nosprostojums. Dzeltes novēršanai Rīgas Austrumu slimnīcas invazīvais radiologs Svetlana Rudņicka jaunajai sievietei īstenoja žultsvadu drenēšanu, lai izvadītu žulti un likvidētu dzelti.

Ņemot vērā to, ka audzējs strauji izplatījās, pacientei Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikas vadītājas Olgas Utehinas vadībā tika īstenota stereotaktiskā staru terapija, tomēr tā izrādījās mazefektīva agresīvās audzēja dabas dēļ. Audzējam progresējot un rodoties atkārtotiem žultsceļu iekaisumiem, tika pieņemts lēmums par operatīvu iejaukšanos, lai novērstu draudus jaunās sievietes dzīvībai. Operācija bijusi īpaši sarežģīta, jo audzējs bija saistīts ar maģistrālajiem aknu asinsvadiem.

Tagad pacientei būs jāpārcieš arī grūts pēcoperācijas periods. Šobrīd jaunā sieviete atgūstas stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" Anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļā.

Operāciju paveikuši Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs Sīviņš, piedaloties ķirurģijas rezidentiem Sergejam Gerķim, Guntim Ancānam un Leldei Laukai. Anestēzijas procesu vadīja anesteziologs-reanimatologs Ilona Kreice.
Attīstot aknu ķirurģiju, stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" gadā tiek īstenotas ap 40 aknu rezekcijas operāciju, tādējādi attīstot primāru aknu audzēju un citu audzēju metastātisko aknu bojājumu ārstēšanas iespējas.

Rīgas Austrumu slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā. Tās sastāvā darbojas seši stacionāri: "Gaiļezers", "Latvijas Onkoloģijas centrs", "Linezers", "Biķernieki", "Latvijas Infektoloģijas centrs", Tuberkulozes un plaušu slimību centrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!