Latvijas ārstu kongress ir norūpējies par mediķu profesionālo un sociālo interešu aizstāvību, un vēlas lielāku valsts līdzdalību veselības pakalpojumu finansēšanā, adekvātu ārstu darba samaksu, kā arī skaidrāku valsts stratēģiju medicīnas zinātnes attīstībai.
Kongresa rezolūcijā ārsti norāda uz nepieciešamību dziļāk izpētīt un izprast sabiedrības veselības problēmas, virzīt politisko un stratēģisko lēmumu izpildi.

Ārsti secina, ka līdz 2007.gadam nepieciešams panākt valsts līdzdalības proporciju ārstniecības finansēšanā ne mazāku kā 80%. Turklāt, pakalpojuma cenā jāiekļauj medicīnas personāla neatkarīgu tālākizglītību un regulāru kvalifikācijas paaugstināšanu. Esošais veselības aprūpes pakalpojuma finansēšanas apjoms veicina strauju cilvēkresursu samazinājumu veselības aprūpē Latvijā, uzskata ārsti.

Kongresa rezolūcijā arī norādīts, ka pašlaik ārstu atalgojums “neveicina ārstu intelekta un personības realizāciju profesijā”. Pasludinātais algu pielikums 2010.gadā - 540 lati, saglabājoties pašreizējiem inflācijas tempiem, būtiski neietekmēs ārsta darba novērtējumu, profesionālās izglītības nodrošināšanu un cilvēka cienīgu eksistenci, kā arī sociālās garantijas pensijas vecumā. Ārstu darba samaksas principiem jābūt orientētiem nevis uz mehānisku algas pielikumu, bet balstītiem uz adekvātu samaksu par pakalpojumu ar pieprasījuma un piedāvājuma noteiktu cenu, teikts rezolūcijā.

Latvijas Ārstu kongress uzskata, ka nepieciešams attīstīt spēcīgu ārstu vairākumu pārstāvošu organizāciju, piešķirot tai likumā garantētas pilnvaras un aicina Latvijas Ārstu biedrību izstrādāt ilgtermiņa pasākumu plānu cīņai par veselības aprūpes pakalpojuma apmaksas paaugstināšanu.

Ārsti arī iestājas par steidzamu ierobežojumu atcelšanu rezidentu apmācībai specialitātēs. Kongress secināja, ka ir jāpalielina doktorantūras vietas medicīnas un veselības aprūpes nozarēs, kas veicinātu kompetentu speciālistu ātrāku ieplūšanu dažādos veselības aprūpes sistēmas sektoros.

Kongress aicina Veselības ministriju aktīvāk iesaistīties Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa izpētē un nodrošināt svarīgu pētījumu veikšanu un monitorēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!