Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) rosina valdību atteikties no iecerētās ārstniecības personu reģistrēšanas kārtības.
LĀB prezidents Pēteris Apinis vērsies ar vēstuli pie premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC), veselības ministra Ivara Eglīša (TP) un Veselības ministrijas valsts sekretāra Armanda Ploriņa, kurā aicina atlikt Ministru kabineta noteikumu "Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistra izveides, papildināšanas un uzturēšanas kārtība" pieņemšanu, jo dokuments paredz ievērojami paplašināt Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūras darba apjomu.

Latvijas Ārstu biedrība uzskata, ka šādu birokrātisku funkciju radīšana finanšu krīzes apstākļos ir pārspīlēta un rada tikai papildu rūpes un lieku laika patēriņu medicīnas darbiniekiem. Latvijas Ārstu biedrība piedāvā pārņemt ārstu reģistru, jo Latvijas Ārstu biedrība veic ārstu sertifikāciju, kas vienlaikus nozīmē arī reģistrācijas funkciju.

Sākot ar nākamā gada 1.janvāri, Veselības ministrija (VM) rosina veikt uzlabojumus ārstniecības personu reģistrēšanas kārtībā, paredz valsts sekretāru sanāksmē izskatītie noteikumi par ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistra izveides, papildināšanas un uzturēšanas kārtību.

VM izstrādātajos noteikumos ietvertās prasības ārstniecības personu reģistrēšanai pēc būtības neatšķiras no iepriekš minētajos noteikumos ietvertajām prasībām. Galvenās izmaiņas veiktas, ņemot vērā ietvertos priekšlikumus VM izstrādātajā informatīvajā ziņojumā par normatīvajiem aktiem, kuros jāveic grozījumi, lai samazinātu medicīniskās izglītības ieguves prasības un efektivizētu ārstniecības personu pārkvalifikāciju.

Reģistra pārzinis un turētājs ir Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūra.

Reģistrā tiks reģistrētas šādas ārstniecības personas: ārsti, zobārsti, māsas, vecmātes, ārsta palīgi (feldšeri), māsas palīgi, kosmētiķi, zobu feldšeri, zobārstniecības māsas, zobu higiēnisti, zobārsta asistenti, zobu tehniķi, fizioterapeiti, ergoterapeiti, reitterapeiti, tehniskie ortopēdi, audiologopēdi, fizioterapeita asistenti, ergoterapeita asistenti, reitterapeita asistenti, radiologa asistenti, kā arī biomedicīnas laboranti.

Tāpat reģistrā reģistrēs šādas ārstniecības atbalsta personas: biomehāniķus, ģenētiķus, inženierus bionikā un protezēšanā, kapelānus, laboratorijas speciālistus, logopēdus, medicīnas fiziķus (biofiziķus), medicīnas iekārtu inženierus, protēžu tehniķus, sabiedrības veselības speciālistus, sociālos aprūpētājus, sociālos darbiniekus, solārija darbiniekus, speciālās izglītības skolotājus, sporta speciālistus, uztura speciālistus, zobu tehniķus un žēlsirdīgās māsas.

VM speciālisti norāda, ka ar jaunajiem noteikumiem tiks radīta iespēja nodarbināt darba tirgus prasībām atbilstošus speciālistus, nodrošinot pacientiem pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!