Foto: Shutterstock
Aprīļa beigās ārstu konsīlijs lems par grūtniecības saglabāšanu vai pārtraukšanu 14 gadus vecajai meitenei, kurai grūtniecība iestājusies pēc tam, kad tēvs meiteni izvarojis, informēja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gluščenko.

Viņa stāstīja, ka izvarotā meitene, pamatojoties uz mātes iesniegumu, ir ievietota krīzes centrā, kur viņa saņem psihologu konsultācijas. "Meitene ir stājusies grūtniecības uzskaitē, viņai tiek nodrošināta mediķu aprūpe, kā arī tiek veiktas analīzes uz patoloģijām. Zināms, ka ārstu konsīlijs lēmumu par to, vai saglabāt vai pārtraukt grūtniecību, pieņems aprīļa beigās," sacīja Gluščenko.

VBTAI neatklāj, kurā Pierīgas pašvaldībā pusaudze dzīvojusi, lai saglabātu anonimitāti. VBTAI pieprasīs no šīs pašvaldības bāriņtiesas lietu, lai analizētu ārkārtas gadījumu. Bāriņtiesa mātei meitas aprūpes tiesības neesot atņēmusi, jo viņa piekritusi sadarboties ar speciālistiem un rūpējas par meitu.

Gluščenko rīcībā nebija informācijas par to, vai meitene šajā ģimenē ir vienīgais bērns, kā arī to, vai seksuālā izmantošana bijusi ilgstoša, jo parasti šādos gadījumos varmāka bērniem piedraud neizpaust informāciju par savām noziedzīgajām darbībām. Mātei nav bijušas aizdomas par seksuālo izmantošanu. Zināms, ka apcietinātais vīrietis nav meitenes juridiskais tēvs, bet nav zināms, vai viņš ir bioloģiskais tēvs. Lai to noskaidrotu, vēl ir jāveic analīzes, stāstīja Gluščenko.

Kā ziņots, Rīgas policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par savas mazgadīgās meitas izvarošanu, pēc kuras iestājusies grūtniecība.

Kā informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis, šā gada 1.martā vienā no Rīgas policijas iecirkņiem tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 159.panta 3.daļas par mazgadīgas personas izvarošanu.

Policijas rīcībā bija ziņas, ka ir izvarota 13 gadus veca meitene. Patlaban cietušajai jau ir 14 gadi.
Uz aizdomu pamata par šo noziedzīgo nodarījumu policija aizturēja meitenes tēvu. Vēlāk tiesa vīrieti apcietināja.

Policijā turpinās izmeklēšana, un sīkāka informācija netiek izpausta.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa pastāstīja, ka februāra beigās slimnīcā vērsās kāda 14 gadus veca grūtniece, kura vēlējās pārtraukt savu grūtniecību. Meitenei bija arī vecāku piekrišana, kas šādos gadījumos nepieciešama.

Pārbaudot meiteni, mediķi konstatēja, ka grūtniecība viņai iestājusies vairāk nekā pirms 12 nedēļām, taču saskaņā ar normatīvajiem aktiem abortu drīkst taisīt tikai līdz 12.nedēļai. Ņemot vērā minēto, bērns tika saglabāts.

Meitene mediķiem apgalvoja, ka viņu izvarojis tēvs, tāpēc slimnīcas personāls par šo gadījumu informēja policiju un bāriņtiesu, kā arī meitenei tika sniegtas slimnīcas psihologa konsultācijas. Pēc tam viņa no ārstniecības iestādes tika izrakstīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!