Foto: F64

Neskatoties uz tā dēvēto ārstu "pateicību" kriminalizēšanu, mediķi no pacientu piedāvātās naudas neatsakās, piektdien vakarā secina Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Raidījums secina, ka Rīgas pilsētas abās lielākajās slimnīcās aizvien "pateicībās" apgrozās ievērojami līdzekļi. Eksperimentā, kurā kāda sieviete uzdevās par sirgstošas pacientes tuvinieci, iztaujāja citus pacientus, prasot padomu par kukuli ārstiem, atklāja, ka daudzi no viņiem to aizvien dara un nosauktās summas svārstījās no 50 līdz 300 eiro.

Daži aptaujāti aicināja naudu nedot, taču daudzi aicināja ar naudu "nobruģēt ceļu" gan pie sanitāra, gan pie medmāsām, anesteziologa un ārsta, vēsta raidījums. Aptaujātie cilvēki nepiemin gadījumu, kad naudu būtu prasījis ārsts, taču viņu vidū nebija gadījumu, kad mediķis no dotās naudas atteicies.

Bailes ar naudas došanu nonākt noziedznieku statusā lielākoties slimnīcās nav sajūtamas un par krimināllikuma grozījumu bardzību atgādina tikai daži pacienti. Kopumā raidījums aptaujājis vairāk nekā 50 dažāda vecuma pacientus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Korupcijas novēršanas daļas vadītāja Diāna Kurpniece raidījumā norāda, ka šajās lietās praktiski nav iespējams pierādīt to, ka "kukuļa" ņēmējs rīkojies prettiesiski devēja interesēs. Līdz ar to sanāk, ka "pateicību" došana medicīnas personālam, ja tai nav skaidra mērķa, piemēram, apiet kādu likumu, ir pilnīgi legāla.

Gada laikā uz šī panta pamata, kas kā sodu paredz vai naudas sodu, vai piespiedu darbu, vai pat cietumu līdz 3 gadiem, KNAB nav ierosinājis nevienu kriminālprocesu, liecina raidījumā sniegtā informācija. Kurpniece gan pieļāva, ka procesi bijuši, taču izbeigti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!