Foto: DELFI

"Es sadzirdu Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) neapmierinātību. Es tikšos ar viņiem, lai labāk saprastu, kā viņu viedoklis veidojies un kā viņi redz ceļu uz priekšu," trešdien, 27. oktobrī, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers norādīja, ka sarunai centīsies atrast laiku trešdien.

LĀB pieprasījums pēc veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) demisijas ir nopietns signāls, jo tā pamatā ir arī neapmierinātība par to, kā ministrs sadarbojas ar nozari. Savukārt tieši sadarbība un dialoga veidošana ar nozari ir ministra galvenais uzdevums, norādīja Ministru prezidents.

Kā norādīja premjers, Latvijā bieži dažādas arodbiedrības prasa ministru demisijas, jo nozarei piešķirts nepietiekams finansējums. "Šī ir cita veida neapmierinātība par to, kā ministrs sadarbojas ar nozari. Es to nopietni uztveru," teica Kariņš.

Kopumā premjers LTV skaidru savu vērtējumu par veselības ministra darbu nesniedza, norādot, ka viņš pats šobrīd koncentrējas uz darāmajiem darbiem.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Veselības ministrija gatavo mobilizācijas pieprasījumu Covid-19 pacientu ārstēšanai, kuru iesniegs valdībā. Pāris dienas pēc apstiprināšanas tas varētu stāties spēkā. Konkrēti saraksti ar nepieciešamo sfēru speciālistiem arī vēl tiek gatavoti.

Mobilizēt varētu tās mediķu grupas, kurām ir nepieciešamās profesionālās zināšanas, piemēram, anesteziologi un pacientu aprūpē iesaistītās personas, iepriekš lēsa Pavļuts.

LTV žurnālisti Kariņam jautāja, vai mobilizācijas plāns jau ir gatavs, viņš atbildēja: "Es pieņemu, ka viņiem tas ir iekšēji (Veselības ministrijā) izstrādāts. Ja nav, tad nu gan tā ir diezgan nopietna problēma."

Jautāts par valdības stabilitāti, premjers atzina, ka "krīze valdībā ir kopš valdību izveidoja". Viņš paskaidroja, ka nemitīgi notiek politisks process, kas viņam ir nedaudz frustrējošs, jo "labāk būtu, ja visi koncentrētos uz savu darbu".

Jau vēstīts, ka līdz 15. novembrim Latvijā ieviesta mājsēde katru dienu no pulksten 20 līdz pulksten 5, lai ierobežotu Covid-19 izplatību. Premjers norādīja, ka spriest par to, kas notiks pēc 15. novembra vēl ir pāragri, jo jāredz, kā šie ierobežojumi ietekmējuši Covid-19 izplatību.

Viņš arī pauda, ka šobrīd notiekot sarunas par to, kāds izskatīsies zaļais režīms pēc mājsēdes. "Es domāju, ka šī mājsēde turpināsies vienā vai otrā formā nevakcinētiem cilvēkiem", teica premjers, norādot, ka pret Covid-19 nevakcinētajiem būs arvien vairāk ierobežojumu.

Jau ziņots, ka no 21. oktobra līdz 15. novembrim Latvijā uz četrām nedēļām izsludināta mājsēde jeb stingri iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumi ar mērķi būtiski bremzēt Covid-19 infekcijas izplatību, mazināt slogu veselības aprūpes sistēmai un glābtu pēc iespējas vairāk cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!