Foto: F64

Ārstu un medicīnas māsu atvaļinājumu dēļ vairākas reģionālās slimnīcas ir spiestas no vienas nedēļas līdz mēnesim slēgt atsevišķas nodaļas, jo nav, kas mediķus aizvieto viņu atvaļinājumu laikā, ceturtdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

Šāda situācija radusies Alūksnes, Dobeles, Kuldīgas slimnīcā, kā arī Daugavpils reģionālajā slimnīcā, Ogres, Madonas, Rēzeknes slimnīcā un Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, kur trūkst infektologu, pediatru, traumatologu, ginekologu un citu speciālistu, tostarp arī medicīnas māsu, raksta laikraksts.

Tāpat deficīts esot arī endoskopisti, kas palīdz diagnosticēt iekšējo orgānu slimības ķirurģijā, gastroenteroloģijā, uroloģijā un ginekoloģijā.

"Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ik dienu saņem vēstules no slimnīcām ar informāciju, kādi speciālisti attiecīgajā laika posmā nebūs pieejami un attiecīgi rīkojas, lai pacientus nogādātu tajās ārstniecības iestādēs, kur strādā attiecīgā profila ārsti. Nereti gadās, ka pacientam ir kāda iekšējo orgānu vaina, ko iespējams diagnosticēt, izmeklējot endoskopiski, taču nav ārsta, kas to var izdarīt. Tad esam spiesti pacientu vest uz slimnīcu, kur šāds speciālists strādā. Šāda situācija ir jau gadiem un ne tikai vasarā, kad mūsu dienests arvien asāk izjūt sekas - nodrošinājums ar medicīnas kadriem ārpus Rīgas sašaurinās, tātad arī ārstniecības pakalpojumu klāsts, ko iespējams veikt uz vietas," laikrakstam pastāstījusi Neatliekamās Medicīniskās palīdzības dienesta komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Onkoloģiskajiem pacientiem trīs nedēļas jūlijā Daugavpils reģionālajā slimnīcā nebija pieejama ķīmijterapija, tika slēgta arī bērnu ķirurģijas nodaļa, kur strādā tikai viens ķirurgs. Slimnīcas valdes priekšsēdētāja Inta Vaivode laikrakstam atklājusi, ka bērni akūtas saslimšanas gadījumā ar ātrās palīdzības automašīnu vesti uz Rīgu. Tāpat gandrīz mēnesi nav strādājusi arī paliatīvās aprūpes nodaļa. 

Kuldīgas slimnīcā divas nedēļas bijusi slēgta bērnu nodaļa, jo atvaļinājuma laikā trūka medicīnas māsu, kā arī mēnesi nedarbojās hronisko slimnieku aprūpes nodaļa, laikrakstu informējis slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ivars Eglītis.

Ogres slimnīcā trīs nedēļas jūlijā nebija pieejama dzemdību palīdzība. Slimnīcas vadītājs Dainis Širovs laikrakstam atzinis, ka iemesls bijis ginekologu trūkums. Savukārt Dobeles un apkārtnes slimnīcā līdz 10. augustam ir aizvērta bērnu un infektoloģijas nodaļa. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!