Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz noteikt administratīvo atbildību ārstniecības personai, kas nav valsts amatpersona, par materiālu vērtību prettiesisku saņemšanu par ārstniecības pakalpojumu sniegšanu.
Par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu apzināti prettiesisku saņemšanu par ārstniecības pakalpojumu sniegšanu, ja labumus saņēmusi ārstniecības persona, kas nav valsts amatpersona, uzliks naudas sodu no 50 līdz 100 latiem.

Par tādiem pašiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas, uzliks naudas sodu no 100 līdz 500 latiem.

2002.gadā veikto aptauju dati norāda, ka neoficiālus maksājumus ārstniecības personām ir veikuši 54% pacientu. Lielākoties šie maksājumi tiek veikti ārstniecības personām tos pieprasot, taču nav reti arī tie gadījumi, kad neoficiālos maksājumus veic, ārstniecības personām tos nemaz nepieprasot. Tā, piemēram, viena daļa pacientu uzskata, ka neoficiāla maksājuma nodošana nodrošinās kvalitatīvāku veselības aprūpi un labāku attieksmi pret pacientu.

APK 5.nodaļā "Administratīvie pārkāpumi darbā un iedzīvotāju veselības aizsardzībā" ir paredzēta atbildība par neatļautu ārstniecību, par kārtības neievērošanu, kādā ārstniecības iestādēm jāsniedz ziņas, par pārkāpumiem narkotisko un psihotropo vielu un zāļu izgatavošanā, izplatīšanā, uzglabāšanā, izlietošanā.

Tajā pašā laikā patlaban kodekss neparedz administratīvu atbildību ārstniecības personām par nelikumīgas maksas saņemšanu par ārstniecības pakalpojumu sniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!