Pēc portāla „Delfi” redakcijas lūguma, valsts kancelejas komunikāciju departaments iepazīstināja ar pilnu Latvijas - Krievijas robežlīguma tekstu.
Latvijas Republika un Krievijas Federācija, turpmāk "Puses", savstarpēji cienot otras valsts suverenitāti un neatkarību, līdztiesību un teritoriālo vienotību, apliecinot uzticību ANO un EDSO principiem, atzīstot Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valsts robežas līgumtiesiska noformējuma labvēlīgu ietekmi uz labu kaimiņattiecību turpmāko attīstību, pamatojoties uz Pušu labo gribu, vienojušās par sekojošo:

1.pants

Šajā Līgumā termins "Latvijas - Krievijas valsts robeža" (turpmāk -"valsts robeža" vai "robeža") nozīmē līniju un ar šo līniju sakrītosu vertikālu virsmu, kura atdala divu suverēnu valstu - Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas teritorijas (sauszemi, ūdeņus, zemes dzīles un gaisa telpu).

2.pants

Saskaņā ar starptautisko tiesību normām un pamatojoties uz vienošanos, kas panākta sarunu gaitā, Puses noteica valsts robežu starp Latvijas Republiku un Krievijas Federāciju.

Latvijas - Krievijas valsts robeža noteikta saskaņā ar "Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas Valsts robežas aprakstu" un ar sarkanu krāsu iezīmēta "Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valsts robežas delimitācijas kartē" (turpmāk - delimitācijas karte), ar mērogu 1:50000.

"Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas Valsts robežas apraksts" (1. pielikums) un 1:50000 mēroga delimitācijas karte (2. pielikums) ir neatņemama šī Līguma sastāvdaļa.

3.pants

Valsts robeža pa upēm (iztaisnotām upju gultnēm) vai upju galvenajiem atzariem, strautiem un grāvjiem tiek nosprausta tiem pa vidu. Nosakot upes galveno atteku, pamatkritērijs ir ūdens caurplūdums pie tā vidējā līmeņa.

4.pants

Jebkuras dabiskas izmaiņas, kas var notikt pierobežas upēs, strautos un grāvjos, nemaina dabā demarķēto Latvijas - Krievijas valsts robežas līniju, kā ari salu piederību, ja vien Puses nevienojas citādi.

Pēc robežas demarkācijas pierobežas upēs radušos salu piederība tiek noteikta saskaņā ar demarķēto robežas līniju, bet to salu piederība, kuras radušās tieši uz demarķētās robežas līnijas, tiks noteikta konsultācijās starp Pusēm, pamatojoties uz taisnīgumu un līdztiesību.

5.pants

Lai noteiktu un nospraustu dabā Latvijas - Krievijas valsts robežu saskaņā ar šo Līgumu, kā ari sagatavotu demarkācijas dokumentus, Puses iespējami īsā laikā pēc šī Līguma stāšanās spēkā, pēc paritātes principa, izveidos Kopīgu demarkācijas komisiju uzdodot tai:

- izstrādāt un apstiprināt valsts robežas demarkācijas kārtību;

- noteikt dabā tiešu robežas līnijas atrašanos saskaņā ar šo Līgumu, "Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas Valsts robežas aprakstu" un 1:50000 mēroga delimitācijas karti;

- izveidot darba grupas robežas demarkācijai un vadīt to darbību;

- uzstādīt robežzīmes;

- noteikt precīzu viduslīnijas atrašanos pierobežas upēm (iztaisnotu upju gultnēm), strautiem un grāvjiem, kā ari noteikt precīzu robežlīniju atrašanos ezeros;

- precizēt salu piederību upēs;

- sagatavot robežas demarkācijas dokumentu projektus;

- risināt citus ar robežas demarkācijas darbiem saistītos jautājumus.

Komisijas sastādītie demarkācijas dokumenti jāapstiprina katras Puses Valdībai.

Izdevumus, kas saistīti ar robežas demarkāciju, Puses sedz pēc paritātes principa.

6.pants

Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas Valsts robežas režīmu nosaka atsevišķs Līgums.

7.pants

Latvijas Republikas, Krievijas Federācijas un Igaunijas Republikas valsts robežu saskares punktu nosaka atsevišķs Līgums starp šīm trijām valstīm. Latvijas Republikas, Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas valsts robežu saskares punktu nosaka atsevišķs Līgums starp šīm trijām valstīm.

8.pants

Šis Līgums jāratificē un tas stāsies spēkā ratifikācijas rakstu apmaiņas dienā. Ratifikācijas rakstu apmaiņa notiks................

Parakstīts 199 .. gada............. divos eksemplāros, katrs latviešu un krievu valodā, turklāt abiem tekstiem vienāds spēks.

LATVIJAS REPUBLIKAS VĀRDĀ

KRIEVIJAS FEDERĀCIJAS VĀRDĀ

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!