Maija beigās noslēdzās Baltijas-Amerikas Partnerattiecību programmas atbalstītais un organizācijas "NEXT" īstenotais projekts "JAUNIEŠI VĒRO".
Projekts norisinājās 10 mēnešus – no 2006.gada augusta līdz 2007.gada maijam, un tajā tika iesaistīti vairāk nekā 100 jauniešu no 30 Kurzemes pašvaldībām.


"Īstenībā ir baigi forši, ka kāds uzdrošinājās un realizēja šādu projektu. Tas bija vienkārši SUPER!" ir pārliecināts Agnis Timermanis no Saluds pilsētas, viens no projekta "JAUNIEŠI VĒRO" dalībniekiem.


Projekta "JAUNIEŠI VĒRO" mērķis ir sekmēt pilsoniskas sabiedrības veidošanos, veicinot jauniešu interešu aizstāvību Kurzemē. Projektā iesaistījās vairāk nekā 100 jauniešu no 30 Kurzemes pašvaldībām.

Projekta dalībnieki četru mēnešu garumā vēroja savas pašvaldības, iepazīstot to darbu, izprotot lēmumu pieņemšanas procesus un analizējot pašvaldības attieksmi un darbu ar jauniešiem.

"Ir ļoti svarīgi piedalīties pašvaldības dzīvē, jo daudziem ir maldīgs priekšstats par pašvaldības procesiem. Es uzzināju, ka pašvaldībā esošā tante, kura vienmēr izskatās dusmīga, ir laipna un saprotoša," teikts vienā no projekta pasākumu izvērtēšanas anketām.

"Bija vērtīgi būt šī projekta dalībniecei, jo es daudz uzzināju par pašvaldības darbu, iepazinos ar daudziem pašvaldības darbiniekiem, satiku daudzus jaunus cilvēkus, kā arī secināju, kas vēl būtu pašvaldībai jādara, lai tā būtu daudz attīstītāka un sakārtotāka," stāsta projekta dalībniece Liene Alksnīte no Talsu rajona Laidzes pagasta.

Viena no projekta galvenajām idejām bija tuvināt jauniešus un pašvaldības. Dalībnieku aktivitātes projekta ietvaros ir veicinājušas pašvaldību interesi par jauniešu jautājumiem.

"Lielākais ieguvums ir tas, ka sadarbība projekta ietvaros stiprinājusi saikni ar jauniešiem. Tādā veidā varam novērtēt, cik lielu ieguldījumu pašvaldības darbā varēs dot pagasta jaunieši gan tagadnē, gan nākotnē," uzskata Dace Bergmane, projekta kontaktpersona no Kuldīgas rajona Rendas pagasta.

"Projekts sniedza sajūtu, ka mūsu – pašvaldības darbinieku darbs interesē arī jauniešus," atzīst Ilze Kreicberga, Talsu rajona Balgales pagasta pārstāve.

"Rendas pagasta pašvaldība ar lielu prieku piedalījās projektā. Esam pateicīgi projekta organizētājiem par rasto iespēju pašvaldības darbā iesaistīt dažāda vecuma jauniešus, kas devis jaunu, uz pagasta nākotni orientētu virzību, un kas palīdzējis jaunajai paaudzei izprast pašvaldības funkciju veikšanas principus. Tas īpaši nepieciešams tieši lauku pagastiem, kur jauniešu īpatsvars strauji samazinās," atzīst Dace Bergmane no Rendas.

Neraugoties un pozitīvajām pārmaiņām, ko veicinājis projekts, jauniešu un pašvaldību sadarbības veicināšanā Latvijā vēl ir daudz darāmā.

"Galvenais secinājums it tāds, ka jaunieši neko daudz nezin par pašvaldību un pašvaldībai tikai liekas, ka viņi zina kaut ko par saviem jauniešiem, tāpēc ir jāveicina sadarbība, lai šī situācija tiktu vērsta par labu, " pauž projekta dalībniece Zane.

Četru mēnešu laikā jaunieši arī novērojuši daudz smieklīgu un kuriozu situāciju savās pašvaldībās.

"Uzzināju šo to jaunu par pašvaldībā pieejamajiem laulību ceremoniju veidiem, un varu ieteikt "nesvinīgi lēto variantu pa Ls 5,99."

"Secināju, ka visdiskutablākais tomēr bija jautājums par to, ko īsti likt uz Ziemassvētku kartiņām - čiekuriņus, eglītes vai sirsniņas."

Iegūto jauniešu un pašvaldību pieredzi paredzēts apkopot rokasgrāmatā jauniešu efektīvai līdzdalībai pašvaldībās. Izdevums būs pieejams internetā projekta "JAUNIEŠI VĒRO" mājas lapā www.jauniesivero.lv kā arī jauniešu organizācijas "NEXT" mājas lapā www.next-youth.lv

Gan projektā iesaistītie jaunieši, gan pašvaldības uzskata, ka projekta "JAUNIEŠI VĒRO" ideja ir jāturpina, paplašinot projektā ietvertās aktivitātes.

"Projektu vajadzētu turpināt, iesaistot vairāk jauniešu, rīkojot konferences, diskusijas, pieredzes apmaiņas braucienus un ciemošanās pie jauniešiem citās pašvaldībās," atzīst projekta kontaktpersona Zane Pamše no Piltenes.

""JAUNIEŠI VĒRO" ir pirmais tik plaša mēroga reģionālais projekts Latvijā, kas vērsts uz jauniešu un pašvaldību tuvināšanu. Iespēju īstenot šo projektu nodrošināja Baltijas-Amerikas Partnerattiecību programmas atbalsts. Šobrīd biedrība "NEXT" gatavo projektu pieteikumu Eiropas Komisijas pārstāvniecībai Latvijā, kurā paredzēts turpināt un attīstīt projekta "JAUNIEŠI VĒRO" ideju," stāsta organizācijas valdes priekšsēdētāja Liene Zīlīte.

Projektu "JAUNIEŠI VĒRO" īstenoja jauniešu organizācija "NEXT" sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Jaunatnes padomes ekspertiem, un ar Baltijas-Amerikas Partnerattiecību programmas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!