Foto: Aizsardzības ministrija

Otrdien, 9. novembrī, darbam Latvijā akreditēts ASV Armijas atašejs majors Džeikobs Eudžens Maiers, portālu "Delfi" informēja akreditāciju izsniegusī iestāde – Aizsardzības ministrija.

Majors Maiers papildus militārajai izglītībai ir studējis politikas zinātni un starptautiskās attiecības. Būdams artilērijas virsnieks, dienējis Merilendas Nacionālajā gvardē, piedalījies ASV Armijas operācijā Afganistānā "Enduring Freedom", kā arī komandējis ASV Armijas vienību, kurā jaunie karavīri apgūst pamatapmācību.

Maiers arī veicis dienesta pienākumus Pentagona Operāciju direktorātā, ASV Aizsardzības departamenta Aizsardzības sadarbības birojā Tbilisi un ASV aizsardzības atašeja birojā Viļņā, informē ministrijā.

"Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm," uzsvērts preses paziņojumā.

Kopš 2014. gada ASV bruņotie spēki rotācijas kārtībā uzturas Baltijas valstīs mācību operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros, apliecinot ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā un veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

2018. gadā Latvija un ASV parakstīja starpvaldību līgumu par četru jaunu helikopteru UH-60M "Black Hawk" iegādi, kas ir svarīgi ne tikai bruņoto spēku uzdevumu veikšanai, bet arī civilo funkciju nodrošināšanai, atgādina ministrijā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sadarbība starp Latviju un Mičiganas Nacionālo gvardi ASV Valstu partnerības ietvaros veiksmīgi turpinās jau 28 gadus, un tā ir sniegusi būtisku ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes attīstībā, palīdzot attīstīt un testēt lidlauka spējas gaisa kuģu uzņemšanā, kā arī apmācot speciālistus.

ASV Armija Eiropā un Mičiganas Nacionālā gvarde arī sekmēja militārā lidlauka "Lielvārde" instrumentālo lidojumu sertifikāta iegūšanu, sniedzot atbalstu gan personāla sagatavošanā, gan, piemēram, aeronavigācijas un gaisa kuģu bremzēšanas sistēmu jomās.

Foto: Aizsardzības ministrija

Tāpat ASV ir sniegušas atbalstu Latvijai dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros, piegādājot munīciju pašgājējhaubiču sistēmām un mīnmetējiem, kā arī Nacionālo bruņoto spēku attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus.

ASV Eiropas Atturēšanas iniciatīvas ietvaros ASV sniegušas nozīmīgu ieguldījumu Latvijas militārās infrastruktūras attīstībā.

Ārvalstu aizsardzības atašeju uzdevums ir veicināt un sekmēt divpusējo sadarbību starp pārstāvēto valsti un Latviju.

Foto: Reuters/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!