Foto: LETA

Trīs dienas pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām vēlētāji var nobalsot iepriekšējā balsošanā, taču tas gan neattiecas uz tiem, kuri izvēlējušies balsot ārvalstīs – to pēc cilvēku mēģinājumiem savu balsi ārzemēs atdot jau trešdien, atgādina Ārlietu ministrija (ĀM).

Tvitera lietotājs Jānis Baltiņš trešdienas vakarā sociālajā tīklā dalījās ar stāstu par to, kā centies nobalsot ārzemēs iepriekšējā nobalsošanā. Viņš iepriekš saņēma vēstuli no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP), kurā norādīts, ka viņa vēlēšanu iecirknis ir Briselē, Beļģijā. Šajā paziņojumā arī norādīts iecirkņa darba laiks iepriekšējās balsošanas dienās.

Baltiņš jau laicīgi steidzies pildīt savu pilsoņa pienākumu. Ierodoties iecirknī, uzzinājis, ka iepriekšējā balsošana uz iecirkņiem ārvalstīs neattiecas.

Ceturtdien atgādināt vēlēšanu kārtību steigusies ĀM: balsošana ārvalstīs ir iespējama tikai 25. maijā, iepriekšēja balsošana nav paredzēta.

EP vēlētāji, kuri izvēlējušies balsot ārvalstīs, bet viņu deklarētā adrese 11. maijā bija Latvijā, ir saņēmuši PMLP izsūtītas iecirkņa apstiprinājuma vēstules, no kurām izriet, ka iepriekšēja balsošana no 22. līdz 24. maijam ir iespējama arī iecirkņos ārvalstīs.

ĀM skaidro, ka vēlētāji ārvalstīs nobalsot var tikai 25. maijā un tikai tajā iecirknī, kurā ir pieteikušies līdz 7. maijam.

Šāda kārtība saistīta ar to, ka saskaņā ar likumu iepriekšēja balsošana ir iespējama tikai tajos iecirkņos, kuros tehniski var nodrošināt elektronisku datu apmaiņu starp visiem iecirkņiem tiešsaistē. Tādēļ iepriekšējā balsošana ir iespējama tikai Latvijā.

Tāpat, ja vēlētājs ir pieteicies balošanai kādā no ārvalstu iecirkņiem, personai nav iespējama iepriekšēja balsošana Latvijā.

Ziņots, ka šajā sestdienā, 25. maijā, vēlētāji Latvijā pulcēsies vēlēšanu iecirkņos, lai izraudzītos astoņus EP deputātus, kuri nākamos piecus gadus pārstāvēs Latvijas intereses Eiropas Savienībā (ES). Vairāk par vēlēšanu norisi var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!