Valdības komiteja pirmdien konceptuāli akceptēja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kuri paredz papildināt kodeksu un ieviest jaunu piespiedu līdzekli - garantijas naudu - ārvalstu transportlīdzekļu vadītājiem par pastrādātajiem pārkāpumiem.

Satiksmes ministrija (SM) skaidro, ka minētais piespiedu līdzeklis tiks ieviests ar mērķi nodrošināt uzlikto naudas sodu iekasēšanu no ārvalstīs reģistrēto transportlīdzekļu vadītājiem, kuri Latvijas teritorijā ir izdarījuši administratīvos pārkāpumus, piemēram, pārkāpuši transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa un pasažieru pārvadāšanas noteikumus, kā arī transportlīdzekļa faktiskās masas, ass slodzes un tilta slodzes, kā arī gabarītu nosacījumus.

Likumprojekts paredz, ka garantijas naudas apmēru nosaka attiecīgās institūcijas amatpersona, kura noformē administratīvā pārkāpuma protokolu. Garantijas naudas apmērs tiek noteikts ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa vadītājam uzliktā naudas soda apmērā, ja lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā amatpersona pieņem uz vietas, vai maksimālā naudas soda, kas paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā par attiecīgo administratīvo pārkāpumu, apmērā, ja administratīvā pārkāpuma lieta tiek nosūtīta izskatīšanai pēc tās piekritības.

Likumprojektā ir paredzēts deleģējums valdībai noteikt garantijas naudas iemaksas kārtību, administrēšanu, kā arī noteiktās institūcijas, kas pieņēmusi lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā, rīcība ar iemaksāto garantijas naudu, kā arī jautājumi, kas saistīti ar personu procesuālajām garantijām saistībā ar garantijas naudas iekasēšanas un dokumentu aizturēšanas kārtību.

SM uzsver, ka garantijas nauda netiks iekasēta un dokumenti netiks aizturēti, pirms nav izdoti attiecīgie valdības noteikumi. Pēc likumprojekta pieņemšanas, kad piespiedu līdzeklis "garantijas nauda" tiks piemērots praksē, tiek prognozēts, ka tiks panākta naudas soda iekasēšana no ārvalstīs reģistrēto transportlīdzekļu vadītājiem līdz 85% no tiem uzliktā naudas soda apmēra.

SM uzsver, ka garantijas naudai kā piespiedu līdzeklim naudas soda izpildei nav efektīvāka alternatīva risinājuma, jo ārvalstīs reģistrēto transporlīdzekļu vadītāji pēc administratīvā pārkāpuma izdarīšanas var izceļot no Latvijas pat pirms administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas un lēmuma pieņemšanas, bet pienākums brīvprātīgi samaksāt uzlikto naudas sodu iestājas 30 dienu laikā no dienas, kad lēmums kļuvis nepārsūdzams.

Šodien ieceri valdība akceptēja konceptuāli, nolemjot pie šī jautājuma atgriezties pēc nedēļas, kad normatīvā akta projektu iecerēts papildināt ar Iekšlietu ministrijas piedāvājumiem pārkāpumu loka paplašināšanai, nosakot vairāk gadījumu, kuros ārvalstniekiem būs jāiemaksā garantijas nauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!