Foto: Publicitātes foto/Alīna Čuprakova

Ministru kabinets trešdien ārkārtas sēdē atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) izstrādātos grozījumu Filmu likumā, paredzot, ka no 2022. gada ārvalstu filmu līdzfinansējumu administrēs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Patlaban šos pienākumus veic Nacionālais kino centrs (NKC).

NKC kopš 2013.gada veic valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu ārvalstu filmu veidošanai. Līdzfinansējums tiek izteikts kā procents no filmas uzņemšanas izmaksām Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem vai privātpersonām. Ja filmas uzņemšana atbilst noteiktiem kritērijiem, kas saistīti ar filmēšanas procesa lokalizāciju, vietējo filmu nozares profesionāļu nodarbināšanu utt., NKC var līdzfinansēt līdz 20% no filmas ražošanas izmaksām, kas veiktas Latvijā. Atsevišķos gadījumos līdzfinansējuma apmēru var palielināt līdz 30%. Maksājumi tiek veikti, kad filmas veidošana ir noslēgusies un NKC ir izvērtējis izmaksu pamatotību.

Pēc Latvijas Filmu servisa producentu asociācijas datiem, līdzfinansējuma programma 2022. gadā varētu kvalificēties 29 ārvalstu filmu projekti, kuru izmaksas Latvijā plānotas 64 580 335 eiro apmērā, bet plānotie nodokļu maksājumi 16 584 160 eiro.

KM atzina, ka valsts budžeta līdzfinansējums ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā ir nozīmīgs atbalsts nozares uzņēmumu darbības nodrošināšanai un starptautiskās konkurētspējas veicināšanai, kā arī šī programma ir vērā ņemams investīciju piesaistes mehānisms, kas ļauj piesaistīt Latvijas ekonomikai finanšu resursus, kuri citādi varētu tikt novirzīti filmēšanai citās valstīs.

Vienlaikus ministrijā norādīja, ka ārvalstu filmu līdzfinansējuma programma ir investīciju programma, kuras ietvaros ne tik daudz tiek vērtēti filmu projektu mākslinieciskie faktori, cik plānotās biznesa investīcijas, tādējādi šīs programmas attīstību būtiski veicinātu LIAA resursi un zināšanas.

"Ārvalstu filmu uzņemšanas Latvijā atbalstīšana veic gan investīciju piesaisti, gan uzņēmumu konkurētspējas palielināšanu, kā arī sekmē Latvijas starptautisko atpazīstamību. LIAA īsteno vairākas komercdarbības atbalsta programmas un ir uzkrājusi būtisku pieredzi, lai turpmāk attīstītu arī valsts budžeta līdzfinansējuma ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā programmu," uzskata KM.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) atzina, ka šī ir joma, kas pasaulē attīstās un tajā apgrozās lieli līdzekļi, tāpēc valstis sacenšas, lai filmas tiktu filmētas viņu valstīs. Ministrs uzsvēra, ka valsts budžets no šīs programmas tikai iegūst.

Gala lēmums par likuma grozījumiem jāpieņem Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!