Foto: DELFI

Šogad ārvalstu mediju interese par 16. marta pasākumiem salīdzinoši ar citiem gadiem ir mērena un citi notikumi pasaulē, iespējams, novērš uzmanību no mūsu reģiona, LNT raidījumā "900 sekundes" teica Drošības policijas (DP) priekšnieks Normunds Mežviets.

Kopumā gan DP ieskatā šogad provokāciju risks tomēr ir augstāks. Kā norādīja Mežviets, tas saistāms ar prokrieviskajiem aktīvistiem, kuri ik gadu 16. martā rīko protesta akcijas.

Kā liecina DP rīcība esošā informācija arī šogad uz 16. marta pasākumiem Latvijā plānojuši ierasties ārvalstnieki. No kurām valstīm šie ārvalstnieki ieradīsies, viņš gan neprecizēja.

Savukārt taujāts par to, vai nedēļas nogalē gaidāmo Krievijas prezidenta vēlēšanu dēļ Latvijā varētu būt gaidāmas kādas provokācijas, DP priekšnieks atbildēja noliedzoši, sakot, ka DP rīcībā tādas informācijas nav. Tiesa, DP plāno pievērst pastiprinātu uzmanību tam, kā šīs vēlēšanas noris Latvijā.

Savukārt Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass raidījumā "Rīta Panorāma" informēja, ka šogad kārtības uzturēšanā iesaistīti vairāk RPP darbinieku nekā pērn. Saskaņā ar viņa pausto kārtību pasākumu laikā palīdzēs uzturēt vairāk nekā 170 pašvaldības policistu.

Jau ziņots, ka piektdien, 16. martā, laikā no pulksten 7 līdz aptuveni pulksten 13 Rīgā plānoti vairāki leģionāru piemiņai veltīti pasākumi.

Dienu pirms 16. marta iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) norādīja, ka šogad iekšlietu struktūras iespējamos 16. marta Leģionāru atceres dienas riskus vērtē kā augstākus, nekā iepriekšējos gados. Atceres dienu riskantāku padarīs tas, ka Latvijā rudenī gaidāmas parlamenta vēlēšanas, bet nedēļas nogalē Krievijā vēlēs prezidentu.

Ministrs prognozēja, ka atsevišķi indivīdi varētu provocēt atceres dienas dalībniekus, kā arī pielietot vardarbību. Lai gan ministrijai nav ziņu, ka Latvijā būtu ieceļojušas kādas radikāli noskaņotas personas, nevar izslēgt varbūtību par šādu personu ieceļošanu caur citām Šengenas zonas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!