Ārvalstu prese piektdien plaši atspoguļojusi ceturtdien Rīgā notikušo leģionāru gājienu, kas izraisīja Maskavas un Latvijas prezidentes Vairas Vīķes - Freibergas asu kritiku.
Par leģionāru gājienu ziņojuši Krievijas, Vācijas, Skandināvijas laikraksti, to vidū "Algemeen Dagblad", "Handelsblatt", "Tageszeitung", "Aftonbladet", "Svenska Dagbladet", "Dagens Nyheter", un citi ietekmīgi mediji, arī televīzijas.

Pārsvarā laikraksti neitrāli atspoguļojuši gājienu, izskaistinot to ar dažādām niansēm.

Piemēram, "Dagens Nyheter" krievu valodā runājošos protestētājus nosaucis par dusmīgajiem pretdemonstrantiem, kas stāvējuši Rīgas ielu malās, kad vairāki simti Otrā pasaules kara latviešu SS vienības veterānu bija devušies kritizētā gājienā. Piebilst arī, ka Hitlera laikā Latvijā tika noslepkavoti 95% Latvijas ebreju.

Ietekmīgais "The Times" savukārt galvenokārt uzsver, ka uzreiz pēc demonstrācijas asu kritiku pauda Maskava, kuras parlamentārieši solījuši pieņemt ekonomiskās sankcijas un stingrākus mērus krievu minoritātes aizsargāšanai. Norādīts, ka tāpat kā citus gadus valdība gājienā nepiedalījās.

Atzīmēts arī, ka bijušie leģionāri bija ģērbušies civilajās drēbēs un viņiem nebija Vācijas tā laika apbalvojumu.

* Informācija sagatavota pēc Ārlietu ministrijas preses analīzes nodaļas materiāliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!