Ārvalstu tūristiem, kas apmeklējuši Latvijas galvaspilsētu Rīgu, visvairāk iepatikusies Vecrīga, savukārt vislielāko neapmierinātību galvaspilsētas viesos izraisa laika apstākļi, liecina UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas pasūtītais pētījums par kultūras tūrisma tendencēm Rīgā.
Atbildot uz jautājumu, kas Rīgas apmeklējuma laikā iepaticies visvairāk, aptuveni 53,8% aptaujāto ārvalstu tūristu minējuši Vecrīgu.

14% nosaukuši jūgendstila arhitektūru Rīgas centrā, nedaudz mazāk - 13,8% aptaujāto - minējuši cilvēku attieksmi, aptuveni tikpat daudz - kafejnīcas, bārus un diskotēkas, bet 11,5% respondentu - pilsētas gaisotni.

Starp citu, Rīgas viesi kā pievilcīgus faktorus pilsētas apmeklēšanai minējuši arī Rīgas baznīcas, arhitektūru, zemo dzīves dārdzību, iepirkšanās centrus, skaistas sievietes, Brīvības pieminekli, tīrību, nacionālos ēdienus un dzērienus.

Pētījumā secināts, ka rietumeiropiešiem, neskaitot Vecrīgu, visvairāk patikusi jūgendstila arhitektūra, tūristiem no Britu salām - kafejnīcas, bāri un diskotēkas, bet viesiem no Ziemeļvalstīm - jūgendstila arhitektūra un pilsētas gaisotne.

Gandrīz trešā daļa jeb 28,5% respondentu sacījuši, ka nav nekā tāda, kas viņiem Rīgā nepatīk. Tomēr 10% ārvalstu tūristu atzinuši, ka viņus neapmierina laika apstākļi Latvijas galvaspilsētā.

5,8% aptaujāto atzinuši, ka viņiem Rīgā visvairāk nepatīk nelaipnā apkalpošana, 4,5% tūristu nav apmierināti ar to, ka pilsētā trūkst norāžu un informācijas, 4% respondentu nepatīk nesakoptās ēkas, bet 3,3% ārvalstu ceļotājiem - Rīgas satiksme un sabiedriskais transports.

Pie nepatīkamajiem faktoriem minēts arī tas, ka Rīgā ir daudz nabadzīgu cilvēku un ubagu, nomāktie cilvēki, iedzīvotāju angļu valodas zināšanu trūkums, netīras ielas, nedrošības sajūta un negodīgi taksometru vadītāji.

Rīgas centra vēsturiskās apbūves un arhitektūras vērtējumā, izmantojot skalu no 1, kas atbilst "vāji", līdz 10, kas atbilst "izcili", iegūts indekss 8,4. Vairums jeb 78% aptaujāto Rīgas centra vēsturisko apbūvi un arhitektūru novērtēja ar 8-10 ballēm, bet vērtējumu no 4 līdz 7 ballēm izvēlējās 18% aptaujāto.

Rīgas centra mūsdienu arhitektūra tika vērtēta kritiskāk nekā vēsturiskā apbūve. Tās vidējais vērtējuma indekss ir 5,9. No 8 līdz 10 ballēm Rīgas centra mūsdienu arhitektūru novērtēja tikai 16% respondentu, bet no 4 līdz 7 ballēm - 61% aptaujāto tūristu.

Pētījums liecina, ka Rīgu no citām Eiropas valstu galvaspilsētām atšķir galvenokārt tas, ka šī pilsēta ir mazāka, klusāka un mierīgāka - tā atzinuši 22,3% aptaujāto. 15% ārvalstu ceļotāju kā atšķirību minējuši vēsturiskā centra apbūvi, bet 9,8% - cilvēkus, viņu izskatu un uzvedību. Arī labi saglabātais vēsturiskais mantojums, pilsētas sakoptība un iekārtojums, jūgendstila arhitektūra un īpašā gaisotne, pēc Rīgas viesu domām, Latvijas galvaspilsētu atšķir no citām Eiropas valstu galvaspilsētām.

Lielākā daļa jeb 72% respondentu aptaujas veikšanas brīdī neplānoja apmeklēt vēl kādus objektus vai vietas ārpus Rīgas. Savukārt starp tiem cilvēkiem, kuri plānoja apmeklēt kādas vietas vai objektus ārpus Rīgas, salīdzinoši vairāk bija tūristu, kuri Rīgā viesojās atkārtoti, kā arī to, kuri Latvijā plānoja pavadīt vairāk nekā piecas dienas.

No vietām, uz kurām Latvijas viesi plānoja doties ārpus Rīgas, visbiežāk tika minēta Sigulda un Jūrmala - attiecīgi 38% un 37% aptaujāto. Savukārt trešā biežāk minētā apskates vieta bija Ventspils.

Vērtējot ieejas maksas līmeni kultūras iestādēs, gandrīz puse aptaujāto norādījuši, ka par šo tēmu viņiem ir grūti atbildēt. Pēc pētījuma autoru domām, daļēji tas ir skaidrojams ar to, ka muzejus bija paspējuši apmeklēt tikai 16% respondentu, bet operas vai teātra izrādes - tikai 6%.

25% viesu ieejas maksas līmeni kultūras iestādēs novērtējuši kā vidēju, bet 19% - kā zemu. Par diezgan augstu vai pat ļoti augstu to atzinuši 8% aptaujāto.

Vairums jeb 62% ārvalstu viesu bijuši pilnībā apmierināti ar Rīgas apmeklējumu, savukārt drīzāk apmierināti bija 35% respondentu.

LETA jau ziņoja, ka aptauja notika no 16. līdz 26.novembrim Rīgas pilsētā un tajā piedalījās 400 ārvalstu tūristi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!