Foto: EPA/LETA

Drošības policija (DP) novērojusi, ka pēdējā laikā Latvijas interneta vietnēs ir vērsts naids pret musulmaņiem, otrdien Tiesībsarga biroja organizētajā cilvēktiesību un labas pārvaldības konferencē atzina DP pārstāvis Sandris Buls.

DP kompetencē ir izmeklēt Krimināllikuma 78.pantā paredzētos noziegumus, proti, nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu.

Lielākā daļa šādu noziegumu tiek izdarīti internetā un pārsvarā naida izraisītāji ir individuāli komentētāji.

2014.gadā DP pēc 78.panta sākti 13 kriminālprocesi, 2015.gadā - desmit lietas, bet šogad ierosināti septiņi kriminālprocesi. Lielākā daļa komentāru vērsti pret latviešiem un krievvalodīgajiem, īpaši tas vērojams saistībā ar sabiedrībā neviennozīmīgi vērtētajiem datumiem - 16.martu un 9.maiju.

Tāpat atsevišķas lietas bijušas ierosinātas par naidu pret ebrejiem, bet ņemot vērā bēgļu tematiku Eiropā, pēdējā laikā vērojams naids arī pret musulmaņiem, norādīja Buls.

Valsts policijas (VP) kompetencē ir izmeklēt noziegumus, kas saistīti ar diskriminācijas aizlieguma pārkāpšanu un sociālā naida un nesaticības izraisīšanu. VP pārstāve Jeļena Groma konferencē konkrētu ierosināto lietu skaitu nenosauca, taču norādīja, ka kriminālpolicijai pilnībā pārņemot izmeklēšanas funkciju šis ir īstais brīdis, lai pievērstos naida prevencijai.

Viņa skaidroja, ka VP notiek aktīvs darbs pie apmācību programmu ieviešanas, efektīvākas informācijas iegūšanas un analītiskā darba, kas palīdzēs atklāt naida incidentus. "Vajadzīga vesela pasākumu sistēma - tikai VP un DP nespēs cīnīties ar naida noziegumiem," uzsvēra Groma.

Rīgas tiesas apgabala prokurors Ando Skalbe ir viens no tiem Latvijas prokuroriem, kuram samērā regulāri tiek nodotas lietas pēc Krimināllikuma 78.panta. Viņš skaidroja, ka ceļot apsūdzību primārais ir izvērtēt personas tekstu, proti, vai tas pārkāpj vārda brīvības robežas. Lai arī bijis gadījums, kad eksperti saskatījuši komentārā nozieguma pazīmes, prokurors tomēr bijis pretējās domās un lietu izbeidzis.

Prokurors norādīja, ka ir jāvērtē naidīguma pakāpe un agresija konkrētajā komentārā. "Ja tiek paziņots, ka cilvēki nošaujami, tad šaubu nav, taču, ja norāda, ka cilvēki ir slinki vai ne pārāk gudri, tad ir jāvērtē kaitējums un samērīgums," norādīja prokurors.

Neviens apsūdzētais Skalbem nekad nav atzinis, ka gribējis izraisīt naidu un nesaticību, tomēr, ja persona ir rīcībspējīga, tad personai ir jāapzinās savas darbības, norādīja prokurors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!