Foto: EPA/LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) nodevusi tiesu izpildītājiem jau 17 lietas, kurās Latvijas pasu turētāji nav atmaksājuši valstij līdzekļus, kuri viņiem aizdoti, nonākot ārvalstīs ārkārtas situācijās.

ĀM Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā informēja, ka kopējā parāda apmērs valstij pārsniedz 700 latus.

Kopš pagājušā gada 1.jūnija, kad ārkārtas situācijās ārvalstīs nonākušie Latvijas pasu turētāji varēja sākt aizņemties līdzekļus no valsts, Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs un ĀM Konsulārajā departamentā pieņemti 47 lēmumi par materiālās palīdzības piešķiršanu un kopējā aizdotā summa ir 5000 latu.

Materiālā palīdzība visos gadījumos ir piešķirta ceļa izdevumu segšanai, lai ārkārtas situācijā nonākušās personas varētu atgriezties Latvijā.

Visbiežāk jeb attiecīgi 11 un septiņos gadījumos Latvijas valstspiederīgie pēc palīdzības vērsušies Vācijā un Spānijā. Pārsvarā palīdzība sniegta Eiropas Savienības valstīs, bet vienā gadījumā - Turcijā.

Vairumā gadījumu materiālo palīdzību ir lūguši tie Latvijas valstspiederīgie, kuri ārvalstīs meklējuši darbu. Vēl vairākas personas ir tikušas apzagtas, tādējādi zaudējot ne tikai finanšu līdzekļus, bet arī personu apliecinošu dokumentu.

11 gadījumos piešķirtie naudas līdzekļi jau ir atmaksāti. Kopumā valsts atguvusi 1235 latus, bet vienā gadījumā aizdotie līdzekļi atmaksāti daļēji.

Saistību neizpildes gadījumā pret personu tiek vērsta piespiedu izpilde saskaņā ar Administratīvā procesa likumu. Persona, pamatojot lūgumu, var rakstiski lūgt ĀM Konsulārā departamenta direktoru pagarināt noteikto atmaksas termiņu. Ja lūgumu atzīst par pamatotu, termiņu pagarina līdz trīs mēnešiem.

Pagājušā gada 1.jūnija ārkārtas situācijās ārvalstīs nonākušie Latvijas pasu turētāji var aizņemties līdzekļus no valsts. Fondā pieejami 50 000 latu, no kuriem līdzekļus var aizņemties Latvijas pasu turētāji, kas neparedzētu apstākļu dēļ ir nonākuši ārkārtas situācijā ārvalstīs un finanšu trūkuma dēļ nevar atgriezties Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!