Foto: LETA

Izmantojot Eiropas Savienības (ES) finansējumu, ārzemniekiem, kuri vēlas saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, varētu piedāvāt latviešu valodas apmācības 100 stundu apmērā.

To Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē atklāja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietniece Maira Roze.

Kā prioritāti šīm apmācībām viņa minēja tos ārzemniekus, kuri uzturēšanās atļauju vēlas saņemt ģimenes apvienošanai. "Tā ir cilvēku kategorija, kas noteikti paliks Latvijā," viņa skaidroja. Ja līdzekļu pietiktu, apmācības varētu nodrošināt arī ārvalstu studentiem.

Savukārt ieskatu Latvijas kultūrā, tradīcijās utt. plānots ietvert astoņās apmācību stundās. Kultūras ministrija ierosinājusi, ka apmācības notiktu ar uzturēšanās atļaujas saņēmēja līdzmaksājumu.
Idejas par ārvalstnieku apmācību iekļautas jaunajā imigrācijas politikas koncepcijā, kas pašlaik tiek izstrādāta. To plānots pabeigt līdz nākamā gada februārim, bet pēc tam plānots izstrādāt jaunu Imigrācijas likumu.

Pašlaik Latvijā dzīvo aptuveni 78 tūkstoši ārzemnieku, derīgi ir 48 tūkstoši pastāvīgo uzturēšanās atļauju un aptuveni 24 tūkstoši termiņuzturēšanās atļauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!