Foto: LETA

Ceturtdien Saeimas deputāti pulcējās uz noslēguma sēdi pavasara sesijā. Tajā parlamentārieši ne tikai uzklausīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzrunu, bet arī skatīja opozīcijas ierosinājumu par ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) demisiju.

Portālā "Delfi" ir iespējams vērot video tiešraidi no Saeimas sēdes.

Saeima ceturtdien sanāk uz pēdējo sēdi pavasara sesijā. Sesijas noslēguma sēdē Saeimu uzrunās Valsts prezidents Vējonis.

Noslēguma sēdē deputātiem jāizskata vairāk nekā 50 darba kārtības jautājumu.

Tostarp deputāti galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā. Likumprojekts bez aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas paredz vēl virkni izmaiņu. Viens no atbalstu guvušajiem priekšlikumiem paredz, ka grūtniecei, kura vēlas mākslīgi pārtraukt grūtniecību, valsts nodrošina iespēju saņemt konsultāciju pie ģimenes ārsta vai cita speciālista, kurš būs apmācīts sniegt konsultāciju.

Savukārt pirmajā lasījumā Saeima skatīs likumprojektu, kas paredz rīkot čeku spēli, mudinot pircējus par saņemto pakalpojumu vai iegādāto preci pieprasīt kases čeku, kvīti vai biļeti.

Tāpat pirmajā lasījumā sēdes darba kārtībā iekļautas izmaiņas Darba likumā. Grozījumi paredz iespēju nozarēs, kurās ar ģenerālvienošanos būtiski palielināta minimālā darba alga, noteikt mazāku piemaksu par virsstundu darbu.

Saeimā iesniegti vairāki jauni likumprojekti, tostarp grozījumi, ar kuriem paredzēts nodrošināt iespēju jebkurā vēlēšanu iecirknī nodot savu balsi iepriekšējā balsojumā. Tāpat Saeima lems, vai darba kārtībā iekļaut grozījumus, kas paredz Latvijas PSR Valsts drošības komitejas dokumentus nodot glabāšanai kā nedalāmu kopumu Latvijas Nacionālajam arhīvam.

Sēdes darba kārtībā iekļauts arī ierosinājums izteikt neuzticību ekonomikas ministram Ašeradenam, kuru iepriekš iepriekš Saeimā iesniedza opozīcijas deputāti.

To parakstījuši deputāti Artuss Kaimiņš (KPV LV), partijas "Saskaņa" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs un "Saskaņas" deputāti Andris Morozovs, Sergejs Mirskis, Jānis Ādamsons, Jānis Tutins, Artūrs Rubiks, Sergejs Potapkins, Ivans Klementjevs un Ivars Zariņš.

Vēstīts, ka Saeima arī martā lēma par opozicionāru ierosinājumu Ašeradena demisijas pieprasījumu. Saeimas vairākums to noraidīja.

Jautājums par iespēju prasīt Ašeradena demisiju iepriekš aktualizējās saistībā ar elektroenerģijas rēķinu pieaugumu daļai iedzīvotāju obligātās iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!