Foto: DELFI
Apvienībā "Vienotība" ietilpstošās partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) valdes loceklis, Saeimas deputāts Arvils Ašeradens cer, ka nākamais apvienības kongress noslēgsies ar pārtapšanu vienā partijā, sacīja politiķis sestdien intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze".

"Līdz tam acīmredzot vienā vai vairākās konferencēs jāizdiskutē jautājumi, kas mūs vieno, kas ir visām pusēm pieņemams un kas mūs šķeļ... Redzu nākotni lielu partiju attīstībai Latvijā. Igaunijā trešajai lielākajai partijai IRL ir vairāk nekā 10 000 biedru," uzsver politiķis.

Viņš atzīst, ka vienotas partijas veidošanas procesā" vienmēr būs komplicēti jautājumi, uz kuriem būs jāatbild". "Līdz šim apvienības veidošana vairāk bija "tehniska" nekā "ideoloģiska"... Nākamā attīstības fāze liks mainīt pieeju, būs jāsaskaras ar "fundamentāliem" jautājumiem. Pārskatāmā nākotnē būtu jāparādās jauniem vienotas partijas ideoloģiju definējošiem dokumentiem, par to saturu, visticamāk, būs ārkārtīgi interesantas diskusijas, kas tad arī saliks punktus uz "i"," teic Ašeradens.

Deputāts uzskata, ka neesot grūti paredzēt būtiskas viedokļu atšķirības, "noteikti nebūs viegli". "Taču, cik man izdevās piedalīties apvienības priekšvēlēšanu programmas veidošanā, pretrunu viedokļos bija daudz, bet tās nebija nepārvaramas," vērtē Ašeradens. Bijusi laba sadarbība, un "Vienotība" pierādījusi sabiedrībai, ka spēj vienoties būtiskos jautājumos, saka politiķis: "Joprojām mēdzam "Vienotības" valdes sēdēs iekarst tik smagās sarunās, ka kādu laiku ir grūti "atdzist", bet rezultātā izdodas panākt labus lēmumus."

Ašeradens nevēlējās priekšlaikus apspriest, kāds galarezultātā būs "Vienotības" konsolidētās ideoloģijas saturs, taču viņu priecē, ka apvienībā piesakās jauni biedri. "Vairākums no viņiem grib iestāties nevis PS, "Jaunajā laikā" (JL) vai "Sabiedrībā citai politikai", bet tieši "Vienotībā", lai gan mums vēl nemaz nav tāda uzņemšanas mehānisma," stāsta Ašeradins. Viņš nedomā, ka, apvienojoties vienā partijā, "mēs pazaudēsim iepriekš godā turētās vērtības, lai mēs sliektos būt centriskāki vai uz kādu citu pusi".

Formāla lēmuma par apvienošanos vienā partijā šobrīd neesot, bet pašreizējais "Vienotības" līderis Ģirts Valdis Kristovskis un JL vadītāja Solvita Āboltiņa izteikušies, ka pie tā ir jāstrādā, norāda Ašeradens. Āboltiņa minējusi, ka partija jāizveido līdz vasarai, iespējams, noturot kongresu jūnijā. "PS konference nolikta decembrī, tur noteikti runās par šo tēmu," sola politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!