Foto: LETA
Vai, lietojot asinis šķidrinošus medikamentus, var vakcinēties pret Covid-19, kādu vakcīnu labāk izvēlēties un vai šo abu preparātu apvienošana var izraisīt kādas nevēlamas reakcijas, piemēram, asiņošanu – skaidro Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) un Imunizācijas valsts padomē (IVP).

IVP vadītāja Dace Zavadska portālam "Delfi" skaidroja, ka asins recēšanu ietekmējošu medikamentu lietošana nekādā ziņā nav vakcinācijas kontrindikācija un nevar būt saistāma ar konkrētām vakcīnām.

Zavadska uzsvēra, ka tiem cilvēkiem, kam ir iedzimti smagi asins recēšanas traucējumi, atsevišķos gadījumos injekcijas muskulī veic ar piesardzību vai pat saņem medikamentus zemādā, piebilstot, ka šīs detaļas ir atrunātas Vakcinācijas rokasgrāmatā.

""Moderna" un "Pfizer"-"BioNTech" vakcīnām nav nekādas saistības vai atšķirības saistībā ar asins recēšanu ietekmējošiem medikamentiem," akcentēja Zavadska, aicinot iedzīvotājus ar bažām par sniegtajiem komentāriem vai rekomendācijām no vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem vērsties veselību uzraugošajās iestādēs, lai varētu kliedēt bažas un veikt izglītojošus pasākumus arī pakalpojuma sniedzējiem.

Savukārt Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) portālam "Delfi" skaidroja, ka nevienai no ziņneša jeb mRNS tehnoloģijas vakcīnām ("Spikevax" un "Comirnaty") asiņošana nav apstiprināta blakne šo zāļu dokumentācijā. Tāpat arī līdz šim ZVA nav saņemti iespējami blakusparādību ziņojumi par asiņošanu pēc Covid-19 vakcīnas "Spikevax" lietošanas.

ZVA vērsa uzmanību, ka abu minēto vakcīnu zāļu aprakstā ir brīdinājuma sadaļa "Trombocitopēnija un koagulācijas traucējumi", kurā norādīts, ka tāpat kā ar citām intramuskulārām injekcijām, vakcīna jālieto ar piesardzību personām, kuras saņem antikoagulantu terapiju, vai personām ar trombocitopēniju vai ar jebkādiem koagulācijas traucējumiem (piemēram, hemofiliju), jo šīm personām pēc intramuskulāras ievadīšanas iespējama asiņošana vai zilumu rašanās.

Viens no asinis šķīdinošiem medikamentiem ir "Xarelto". ZVA skaidroja, ka centralizēti reģistrētu zāļu antitrombotiska līdzekļa "Xarelto" (rivaroksibans) zāļu aprakstā kā apstiprināta iespējama blakusparādība norādīta asiņošana dažādās orgānu sistēmās (asinsizplūdums acī, hematoma, deguna asiņošana, asins atklepošana, kuņģa – zarnu trakta asiņošana, asinsizplūdumi ādā un zemādā, asiņošana uroģenitālā sistēmā, asiņošana pēc procedūras).

Asiņošanas risks palielinās, palielinoties vecumam. "Xarelto" zāļu aprakstā arī norādīts, ka terapija ir regulāri jāizvērtē katram pacientam individuāli, nosakot išēmisku notikumu risku pret asiņošanas risku. Tā kā pieredze par lietošanu ilgāk nekā 24 mēnešus ir ierobežota, terapijas turpināšanu ilgāk nekā 12 mēnešus nosaka pacientam individuāli, skaidroja ZVA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!