Foto: DELFI
88 gadus vecajai Genovefai Augšdaugavas novadā ir pirmās grupas redzes invaliditāte. Lai novērstu neizturamas sāpes acīs, vismaz reizi nedēļā viņai jāapmeklē terapija Rīgā. Tomēr kopš janvāra viņa to vairs nevar izdarīt, jo ievērojami sarucis valsts atbalsts asistenta algošanai. Tādā pat situācijā nokļuvis ar mūziķis Rolands Balodis-Ūdris, kā arī vēl citi smagi slimi Latvijas iedzīvotāji.

Labklājības ministrijas ieteikums ir meklēt draugus, kas var palīdzēt.

"Jaunajā modelī zaudētāji ir cilvēki ar smagu invaliditāti, senioru vecumā. Tie ir paši apdraudētākie un neaizsargātākie sabiedrības locekļi, kuri ir palikuši bez asistenta stundu atbalsta," portālam "Delfi" atzīst sociālā eksperte Santa Survila. Neskaitot Genovefu un mūziķi Ūdri, viņai personīgi ir zināmi vēl dučiem skaudru stāstu. Vissāpīgāk uzklausīt gadījumus, kad cilvēks ar invaliditāti vairs nespēj nokļūt uz viņam nepieciešamām medicīniskām procedūrām. Asistents ir pavadonis, kurš pavada personu ar pirmās un otrās invaliditātes grupu un bērnus ar invaliditāti to ikdienas gaitās, piemēram, pie ārsta, uz skolu, darbu un citās ikdienas nodarbēs.

Genovefai ir progresējoša acu slimība. Tās dēļ viņa ir zaudējusi līdzsvara spēju – kā mājās, tā arī uz ielas viņa var pārvietoties tikai ar cita cilvēka palīdzību, portāls "Delfi" uzzināja telefonsarunā ar sirmgalvi. Līdz janvārim valsts neredzīgajai sirmgalvei nodrošināja ap 100 asistenta pakalpojuma stundu mēnesī. Šāds valsts atbalsts nodrošināja algu par pilnas slodzes asistenta darbu sirmgalves dēlam un deva viņai iespēju divas reizes nedēļā saņemt acu ārstniecības procedūras privātā acu klīnikā Rīgā. Terapiju, kas ievērojami samazināja slimības izraisītās sāpes un sūrstēšanu acīs, šogad Genovefa nav apmeklējusi. Pēc reformas valsts apmaksāto asistenta stundu skaits sarucis līdz 30.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!