Lielākā daļa jeb 73% iedzīvotāju negatīvi vērtē analogās televīzijas atslēgšanu, liecina Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (LEKA) veiktā aptauja, portālu "Delfi" informēja asociācija.

35% respondentu uzskata, ka pāreja saistīta ar papildu finanšu izdevumiem, 20% atzīst, ka analogās televīzijas atslēgšana notiek pārāk sasteigti, savukārt 18% norāda, ka ir pārāk daudz neskaidrību.

LEKA izpilddirektore Inese Aleksandrova atzīst, ka "pāreja uz virszemes digitālo apraidi viennozīmīgi ir nākamais solis televīzijas attīstībā, tomēr tās ieviešana nedrīkst būt sasteigta - ir nepieciešams sabiedrības atbalsts un izpratne".

Asociācija uzsver, ka iedzīvotājiem, kas izmanto kabeļtelevīzijas pakalpojumus, nekas nemainīsies - arī pēc analogās televīzijas atslēgšanas viņi varēs skatīties visus Latvijas kanālus (LTV1, LTV7, LNT, TV3, TV5). Turklāt kabeļtelevīzijas skatītājiem nav nepieciešams iegādāties papildu iekārtas – virszemes televīzijas dekoderu, antenu vai jaunu televizoru.

Savukārt iedzīvotājiem, kas šobrīd televīziju skatās ar parasto antenu, pēc analogās apraides atslēgšanas ir iespēja skatīties kabeļtelevīziju, satelīttelevīziju vai virszemes digitālo televīziju, iegādājoties virszemes televīzijas dekoderu un nepieciešamības gadījumā arī antenu.

Jau ziņots, ka no otrdienas visā Latvijā ir sākusi darboties ciparu televīzija, kurā pieejami četri bezmaksas kanāli – LTV 1, LTV 7, TV5 un LNT, kā arī plašāks maksas saturs. Ciparu TV var skatīties, ja ir jaunākās paaudzes televizors, kurā jau ir iebūvēta ciparu TV uztveršanas iekārta, vai arī iegādājoties īpašu dekoderu. Kā norāda ciparu TV ieviesējs "Lattelecom", tirgū ir pieejami dažādi dekoderi, taču "Lattelecom" tirgotajiem ir īpaši pārbaudīta savietojamība ar uzņēmuma veidoto digitālās TV tīklu. Tie maksā 39 latus, kā arī dekoderus iespējams iegādāties uz nomaksu, maksājot divus latus mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!