Foto: LETA

Lai gan Ķemeru sanatorijas privatizācijas procesa parlamentārās izmeklēšanas komisija iepriekš paziņojusi, ka prasīs ģenerālprokuroram apturēt sanatorijas privatizētāja “Ominasis Latvia” maksātnespējas procesu, Latvijas likumi šādu iespēju neparedz, atzīst Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija.

Kā portālam "Delfi" sacīja asociācijas preses pārstāve Justīne Plūmiņa, pat pieļaujot, ka Ķemeru sanatorijas privatizētāja maksātnespējas gadījums tiek atzīts par izņēmuma gadījumu un maksātnespējas process patiešām tiek apturēts, nav noteikts, kas tādā gadījumā segs aktuālos maksājumus par sanatorijas kompleksa elektrību un citus.

Administratori arī apšauba iespēju, ka ģenerālprokurors varētu apturēt ar tiesas lēmumu sāktu maksātnespējas procesu, turklāt netieši prokuratūra jau paudusi savu viedokli par maksātnespējas lietas ierosināšanas tiesiskumu, jo iepriekš nav atbalstīts deputātu lūgums iesniegt protestu par Jūrmalas tiesas spriedumu atzīt "Ominasis Latvia" par maksātnespējīgu.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja komisijas vadītājs
Dāvis Stalts
, šāds solis nepieciešams, jo Ķemeru sanatorijas administratora "Ominasis Latvia" maksātnespējas process bijis pārspīlēti straujš.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga portālam "Delfi" sacīja, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas lūgums prokuratūrā nav saņemts.

Jau vēstīts, ka Saeimas deputāti 25.aprīlī apstiprināja izvirzītos pārstāvjus parlamentārās izmeklēšanas komisijai par Ķemeru sanatorijas pārvaldīšanas juridisko un faktisko situāciju, savukārt komisija savā pirmajā sēdē par vadītāju ievēlēja bezpartejisko deputātu Staltu, bet par viņa vietnieku - Arvilu Ašeradenu ( V).

Stalts toreiz pavēstīja, ka komisijas galvenais uzdevums būs novērtēt Ķemeru sanatorijas īpašnieka "Ominasis Latvia" izsludinātās maksātnespējas likumību, kā arī iespējas šo sanatorijas ēku pārņemt valstij.

Ziņots arī, ka Ķemeru sanatorijas kompleksu bija iecerēts pārdot izsolē, nosakot sākumcenu 3,7 miljonu latu apmērā, bet izsoli atcēla.
"Ominasis Latvia" piederošo izsolāmo mantu veido vairākas daļas, bet tās plānots pārdot kā vienu izsoles priekšmetu. Izsole tiek rīkota piedzinēju "Arhiidea", SIA "BT projekts", SIA "IAT Cityco", Privatizācijas aģentūras un SIA "Savant" interesēs.

Ķemeru sanatorijas privatizācijas process ilga vairāk nekā desmit gadus. Sanatorijas privatizācijas noteikumi pieņemti 1995.gadā, un tie paredzēja, ka desmit gadus no "Ķemeru" ēkas nodošanas ekspluatācijā jāsaglabā objekta darbības profils - kūrorta ārstnieciski profilaktiskā darbība, rehabilitācija, medicīniskie un atpūtas pakalpojumi.

2010.gada septembrī Jūrmalas pilsētas dome noslēdza sadarbības līgumu ar "Ominasis Latvija", bet vēlāk no tā vienpusēji atkāpās, jo uzņēmums nepildīja neskaitāmos solījumus pabeigt sanatorijas rekonstrukciju.

1.martā Jūrmalas pilsētas tiesa "Ominasis Latvia" pasludināja par maksātnespējīgu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!